Klassikern: Hatten

Sätt i hattskola:
Hatthyllan hänger kvar både i svenska hem och i det svenska språket, men det är inte ofta som hatten i sig varit en hyllvärmare de senaste decennierna.
Annat var det förr. I mitten av förra seklet bar både hög och låg hatt. Arbetarna körde vardags-hatten på jobbet och bytte till helgdags-hatten när slitet var över på lördagseftermiddagen, rikingarna hade en smäck till varje aktivitet de tog sig för.
Att hatten delvis försvann hänger förstås ihop med att användandet av mer formella kläder som kostym och överrock blev mindre vanligt. Men i dag, då dessa plagg har hittat tillbaka till våra garderober och vi dessutom är friare att kombinera vad som helst, så är den ett vanligt inslag i människors klädsel.
De få hattaffärer som finns kvar får fler och fler kunder och märken utan egentlig hatthistoria gör hatten till en naturlig accessoar i sina nya kollektioner. Stetson och Borsalino är klassiska tillverkare som står sig än i dag, men du kan lika gärna hitta sommarhatten av linne eller panamastrå hos WeSC eller Comme des Garçons.
Al Capone
Får stå modell för de mer bredbrättade gangsterhattarna som passade lika bra till kostym som till en uppgörelse med kulsprutor.
LL Cool J
Givetvis plockade vissa hiphoppare upp maffiakillarnas stil, LL har till exempel gärna en Borsalino på hjässan.
Johan Renck
En av Sveriges bäst klädda får alltid hatten att bli pricken över i när han använder den.
Brasse Brännström
Gjorde den smalbrättade i skinn till en del av sin personlighet i Fem myror är fler än fyra elefanter.
Carl-Einar Häckner
Visserligen gamla synder, men hans cylinderhatt får bli ett varnande exempel för alla som inte vill se ut som en trasig gycklare.
Vägverket
Ryckte hatten av Herr Gårman, dags att ge den gröna gubben lite stil igen genom att ge honom den tillbaka.

Skaffa dig en skön maffiastil – bär hatt. Här på bilden ses Rod Steiger som Al Capone i filmen med samma namn från 1959.
Av: Peder Edvinsson.