Kineser på agendan

"Jag ska käka lunch med kinesiska affärsbekanta. Enligt rykte ska de ha en annan etikett. Hur hanterar jag en eventuellt obekväm situation?" Peder Lamm har svaret.

Peder Lamm  |  Publicerad 2013-01-08 15:00  |  Lästid: 2 minuter
Kineser på agendan
Peder Lamm är antikexpert och chefredaktör på Connoisseur. I King svarar han på era frågor om vett och etikett.

Fråga:
Jag ska käka lunch med kinesiska affärsbekanta. Enligt rykte ska de ha en annan etikett. Hur hanterar jag en eventuellt obekväm situation?

Niklas

Svar:
Ja, de har till viss del en annan etikett. Om du blir skålad med, se till att hålla ditt glas under den
andres glaskant, det är respekt! Häll aldrig upp ditt eget dricka, det anses girigt, men se hela tiden till att din grannes glas är fyllt. Om man skålar och säger ”GEMBEI!” är det hela glaset som gäller, även om resultatet blir en dyngfylla. Men oroa dig inte – att bli skitfull är bara ett sätt att visa sin uppskattning för värden. Klaga inte om folk röker kring bordet, det gör alla och det är helt okej i Kina. Ibland är det också okej att slänga kycklingben och annat på golvet. Att man skulle avlägga tydliga rapar och andra kroppsljud är nog en myt; jag har i alla fall inte stött på det. Se till att artigt smaka på alla rätter som ställs fram. Ta ytterst lite av allt, annars spricker du. Ät inte, eller ytterst lite, av riset. På en bättre bjudning står det mest där som en dekoration, och det anses bonnigt att käka ris när det finns så mycket annat delikat serverat. Studera hur de andra håller i sina pinnar. Pinnspetsarna ska uppåt vara vitt skilda. Ju närmare du håller dem, desto slafsigare verkar du.

Peder

Dela på Facebook
Tweeta