Så lagar du Niklas Ekstedts rökta råbiff – ”ett riktigt partytrick”

En perfekt förrätt till kvällens grillmiddag.

”Det här receptet är ett av mina riktiga partytrick. Råbiff smakar helt annorlunda då man smaksätter den över lite hö. Det smidigaste sättet att göra detta är att använda sig av en finmaskig sil.”
Niklas Ekstedt
Du behöver:
- 300 g biff, helst högrev eller oxfilé, köpt över disk
- 2 nävar hö
- 2 skivor surdegsbröd
- 1 liten gul lök
- ½ dl fläderkapris (alt. vanlig kapris)
- 1 dl majonnäs
- 2 tsk svartpeppar
- Parmesanost
- 2 msk olivolja
- 1 krm salt
Gör så här:
Börja med att skära och tärna biffen fint. Lägg biffen i en finmaskig sil och följ grillinstruktionerna nedan. Skiva löken tunt. Servera råbiffen med lök, kapris, majonnäs och rikligt med svartpeppar. Lägg upp råbiff och tillbehör efter smak på det grillade brödet. Riv över parmesanost och toppa med olivolja och salt allra sist.

Så grillar du:
Elda med grillkol och öppet lock. När du har bra glöd, lägg i höet och dra sedan silen över röken från höet samtidigt som du rör runt köttet. Köttet ska inte tillagas utan bara ta smak av röken, det tar inte mer än 2 minuter. Grilla surdegsbrödet.
Receptet är hämtat från boken Ekstedt grillar (Bookmark förlag) som bland annat finns att köpa här.
