Här ringlar köerna långa när Uniqlo inviger Stockholmsbutiken

Över 1 000 personer var på plats när butiken på Hamngatan i Stockholm öppnade i förmiddags. Samtidigt uppmanar fabriksarbetare till bojkott av märket.
I förmiddags invigdes Uniqlos första skandinaviska butik under pompa och ståt. Personalen ställde upp sig utanför butiken iklädda traditionella japanska festkläder till rytmerna av taikotrummor medan folkmyllret tilltog allt mer.
Inför öppningen var grundaren och Japans rikaste man, Tadashi Yanai, på plats. Innan personalstyrkan med varsin sax klippte ett stort invigningsband och släppte in de första gästerna hälsade han stockholmarna med ett glatt rop.
– Det här är vår dröm, och den har gått i uppfyllelse. Titta på den här vackra byggnaden. Det är en ära att få vara här, sa han, innan han hälsade kunderna välkomna. De 200 första gästerna fick var sin kashmirsjal och en shoppingpåse.
Den 1 500 kvadratmeter stora butiken i fyra våningar ligger i det gamla Sverigehuset vid Kungsträdgården i Stockholm, strategiskt placerad mitt emot H&M:s flaggskeppsbutik.
Uniqlo säljer funktionella och stilrena basplagg av hög kvalitet. De kallar affärsidén ”Life Wear” – en motsats till det säsongsbaserade modet som snabbt blir omodernt.
Företaget växer snabbt, och har som målsättning att bli större än H&M om några år. Trots det vill inte Tadashi Yanai kalla dem för konkurrenter utan vill hellre se det som ett samarbete.
– När H&M öppnade i Japan valde de att öppna butiker nära våra och de var mycket framgångsrika. Tack vare det drog de även mer kunder till oss och vi kunde utöka vår egen affär. Nu när vi öppnar i Sverige vill vi bygga butiker nära H&M och jag tror att det kommer göra att vi driver försäljning tillsammans, säger han i en intervju med DI Weekend.
Om butiken i Stockholm blir framgångsrik öppnar företaget för att det kan bli flera butiker, både i Stockholm och Norden.
– Men den första butiken måste bli framgångsrik till att börja med, säger Yanai till DI.
Uniqlo ägs av Tokyobaserade Fast Retailing. Med en omsättning på dryga 150 miljarder kronor ligger de just nu efter både Zara-ägaren Inditex (270 miljarder) och H&M (200 miljarder) – men Uniqlo har siktet inställt på toppen.
– Inom några år tror jag att vi kommer att nå dit. Vi är det bolag som sköter affärerna bäst, säger Tadashi Yanai i en intervju med Dagens Nyheter.
Samtidigt som Stockholmsbutiken öppnar får Uniqlo också hård kritik från textilarbetare, som uppmanar till bojkott av varumärket. I en artikel i Dagens Nyheter vittnar tre indonesiska arbetare om svåra arbetsförhållanden och uteblivna löner.
– Vi har slitit för att sy deras kläder. De borde ta sitt ansvar, och de har råd, säger en av arbetarna till DN.