Gustav Leonhardt: ”Snabbnudlar med ost och smör är min främsta guilty pleasure”

Bocuse d'Or-finalisten om den bästa snabbmaten, den viktigaste köksprylen och sin värsta smakupplevelse.

Chansen att Sverige vinner Bocuse d’Or 2025 är en på tjugofyra, om man ska vara realistisk. Det är världens svåraste matlagningstävling och jag känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Med det sagt så kommer jag och teamet att satsa allt vi har för att kunna ta oss hela vägen. Planering, rätt personer på rätt plats och prestationer på absolut högsta nivå är vad som krävs för att vinna. Ingenting får lämnas åt slumpen.
Att använda samma kastruller och köksutrustning flera gånger under matlagningen, och diska under tiden, är ett av mina bästa life hacks i köket. Tråkigt, absolut, men en inte särskilt svår rutin att få in, och jäklar vad tid man sparar.
Gin & tonic är den ultimata fredagsdrinken. Stockholms Bränneris gin, Fever Tree tonic och is är det enda recept du behöver.
Jag gillar köksprylar med en tydlig funktion och syfte. Som grapefruktskeden, krabbskeden eller majskolvsgaffeln. Alla borde för övrigt ha en riktigt bra grapefruktsked hemma. Det näst viktigaste köksredskapet, efter kniven.

En av mina värsta matupplevelser var en middag med kocklandslaget efter VM i Luxemburg 2014. Vi gick ut och käkade på en lokal restaurang, och maten och bemötandet på restaurangen skulle jag inte önska min värsta fiende. Allt var dåligt, från den trötta förrätten till den odefinierbara huvudrätten och det sura vinet.
Det står alltid en flaska crispy chili oil i kylskåpet hemma hos mig. Funkar till bokstavligt talat allt.
Bärs och chilinötter är den bästa mat- och dryckeskombinationen en varm semesterdag, och den som säger något annat ljuger.
Söndagsstek är min go to-rätt när jag får gäster. Inget slår en familjär måltid lagad med mycket kärlek. Servera som en bordsbuffé med många uppläggningsfat.
Mitt husvin just nu är Bourgogne Aligoté, årgång 2019, från Joseph Drouhin. En vinproducent som gör alla rätt. Funkar både till mat och som sällskapsvin.
Mamas Delicious Roast serverar den bästa snabbmaten Stockholm. Perfekt när man ledsnat på alla hamburgerkedjor i stan.

Snabbnudlar med ost och smör är min främsta guilty pleasure. I med snabbnudlarna, på med krydda och så mata i smör och ost och käka direkt ur kastrullen.
Jag kommer aldrig att glömma frukosten på Paul Bocuses trestjärniga restaurang dagen efter att vi vunnit silver i VM 2019. Alla kockar som stod på pallen var där och Paul bjöd på kallt vin och kokt kött. Att äta bakisfrulle med världens främsta kockar var en oförglömlig upplevelse.
Stockholm är världens bästa matstad. Lägstanivån här är otroligt hög och vi kan stoltsera med några av världens bästa restauranger, som Frantzén och Aira. Här finns något för alla – från bagerier i världsklass, som Socker Sucker och Lillebrors bageri, till fantastiska barer som Sjärtilleriet, Tjoget och Lucys Flower Shop.
Katsu sando – en japansk smörgås med kyckling, vitkålssallad och tonkatsusås – är en storfavorit när jag lagar mat hemma. Snåla inte med worcestershiresås i såsen och jobba med så krispig kyckling som möjligt.
Bord i Vasastan och Ateljéns Pizza i Enskede är mina favoritrestauranger i Stockholm just nu. Jag älskar att besöka krogar med ambitioner och att äta hos kockar som vill framåt och brinner för det de gör, oavsett om det är en trestjärnig Michelinkrog eller ett hål i väggen.
Våga lita på dina smaklökar. Tycker du själv att maten du lagat är god så är chansen stor att andra också kommer att göra det.
Gustav Leonhardt, 27, har bland annat arbetat på stjärnkrogar som Agrikultur och Aira och utsetts till Årets kock 2021. I mars tog han silver i Bocuse d’Or Europe, vilket kvalificerade honom till världsfinalen i Lyon – världens mest prestigefyllda kocktävling – i januari 2025.