Unna dig en GT på Hellströms prisbelönta Gotlandsgin

Elisabeth Hellström bakom gotländska gindestilleriet Hellström Gin lär dig blanda årets bästa Gin & Tonic.

I en gammal mjölkfabrik i Hablingbo på södra Gotland produceras världens bästa småskaliga hantverksgin. Åtminstone om man får tro juryn för ansedda branschtävlingen The Spirit Business Gin Masters i London, som belönade svenska uppstickaren Hellström Gin med tre guld, en master och utmärkelsen Världens bästa mikrodestilleri 2020 tidigare i år. Bakom framgångarna står 24-åriga Elisabeth Hellström, världens yngsta master distiller. Elisabeth är själv uppvuxen på Furillen på Gotland, där hennes pappa Johan drivit välrenommerade designhotellet och restaurangen Fabriken Furillen i 20 år. Idén om en gotländsk gin föddes 2015 när Fabriken Furillen, med Elisabeth som hotellchef, gjorde en egen gin i samarbete med Hernö Gin. Elisabeth fick blodad tand, gick en utbildning i destillering i Holland och gjorde studiebesök i destilleritäta Australien för att lära sig hantverket. Första batchen av Elisabeths egen gin – en London dry gin smaksatt med enbär, fläder, rosor och älgört som hon plockat själv på ön – blev klar i vintras. Sedan har det gått undan. Hellström Gin blev snabbt en snackis bland bartendrar och gin-entusiaster, tog sig in på dryckeslistan på ansedda restauranger som Aira och Oaxen och finns nu tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment.

Så gör du Hellströms perfekta GT
- 5 cl Hellström Gin
- 10 cl neutral tonic (till exempel Ekobryggeriets original eller Three Cents original)
- En skiva svenskt äpple (till exempel Ingrid Marie)
- En kvist timjan
- Is
”Min tanke är att skapa en Gin & Tonic med fokus på svenska tillbehör som lyfter fram ginen på bästa sätt. Jag använder ett svenskt äpple i stället för citron för att komma åt syran och svensk timjan för att lyfta fram de örtiga tonerna”, säger Elisabeth Hellström.