Fotokonst i fokus, del 1

Aldrig tidigare har fotokonst varit så hett. King tar tempen på fenomenet och ger er idag den första delen i en artikelserie om landets bästa motiv. Först ut – Bukowskis.


Lena Nytén, intendent, Bukowskis, varför är fotokonst så hett just nu?
− Det har helt enkelt varit mycket fokus på foto de senaste fem åren. Det är i ett historiskt perspektiv en relativt ny konstform och fortfarande oupptäckt som samlarområde i Norden.
Vad skiljer foto- och bildkonst åt?
− Tekniken. I bildkonstens traditionella tekniker − olja på duk och akvarell på papper − ligger det i dess natur att det endast finns ett original. De flesta konstnärer som arbetar med fotografi som teknik har ofta en låg upplaga, där fem exemplar är vanligt. Klassiskt svartvitt fotografi brukar inte alltid ha en upplaga utan det är först under de senaste 50 åren en del fotografer har gjort sina bilder i upplaga.
Vilket är det dyraste fotokonstverket du har sålt?
− För ett år sedan sålde vi Helmut Newtons stora vintage-silvergelatinfotografi (Domestic Nude V: In my livingroom, Chateau Marmont, Hollywood, Los Angeleles, 1992,) för 2 500 000 kr. Nu har vi Richard Avedons ikonbild, och en av världens mest kända modebilder (Dowima with elephants, 1955) med ett utrop på mellan 2 500 000 – 3 000 000 kronor.
Och vad skulle du helst vilja visa upp hos er?
− En av Cindy Shermans tidiga filmstills från slutet av 1970-talet och hennes bilder från 80-talet. Gärna också en Robert Frank, Peter Beard och Peter Lindbergh.
Lena Nytén väljer sina favoriter ur Bukowskis sortiment just nu:

– David Lachapelles Naomi Campbell with astonaut. Naomi är en av LaChapelles favoritmodeller och de stjärnor han brukar använda sig av kräver sin uppmärksamhet. Och med en stor stab regisserar LaChapelle sina scenerier intill perfektion. Han bestämmer allt in i detalj innan han trycker på knappen − att Naomis champagne spiller över några droppar är en liten, men avsiktlig detalj − och rent tekniskt är den lysande, det finns inget man kan göra bättre i den bilden.

– En modern klassiker. Männen flyter omkring i det klara blåa vattnet − en metafor för ett själsligt tillstånd, som är vanligt förekommande i konsten. Var befinner sig männen, mittemellan succé eller fiasko, tillförsikt eller självförakt?

– Dennis Hopper fångade 60-talets popkultur i Los Angeles med en mix av kändisar och subkulturer som bikers och den amerikanska bilkulturen. Här har han fångat den amerikanska drömmen om att göra en road movie från kust till kust i korsningen mellan Santa Monica Blvrd, Melrose Avenue och North Doheny Drive på legendariska Route 66 i Los Angeles. En ikonisk bild.

– Stilbildande. Jag älskar den nyfikna blicken och Strömholm har fångat ett ögonblick som utstrålar ömhet och allvar. Det är en av hans mest kända bilder och ett exempel på att hans osvikliga känsla för intressanta och personliga motiv.