För finsmakaren: Så får du ut mer av vinet

Vinexperten Håkan Larsson lär dig servera vinet vid rätt temperatur.

Varför?
Kylskåpskall mat smakar ingenting. Samma grej med vin – många smaker och aromer dämpas hårt av kyla. Men för varmt blir rödvin jolmigt och vitt vin rent olidligt. Vissa saker ska tryckas ner. Alla viner har sina idealtemperaturer där deras bästa sidor kommer fram.
Hur?
Servera vinet lite kallare än det ska drickas. Temperaturen går upp snabbt. Är det inte varmt nog är det bara vänta en stund. Men är det för varmt, vad ska man göra då? Det är kört.
Servera så här
Champagne och mousserande: 8-10C.
Halvtorra och söta mousserande: 6-8C.
Sött och halvtorrt vin: 5-10C. Ju sötare, ju kallare.
Torrt vitt vin: 10-13C.
Rosé: torra 10-13C, men sötare kallare.
Lätt rött vin: 14-16C.
Medelfylligt och fylligt: 17-20C.
Madeira och rött portvin: 17-20C. Vitt portvin och söt sherry svalare. Torr finosherry 5-10C.
Tips!
Snabbkyl en flaska vitt i rinnande kallvatten – betydligt snabbare än frysen. Rödvinet för kallt? Häll i glas och kör i mikron i några sekunder
Håkan Larsson är en av Sveriges främsta vinskribenter. Hans senaste bok, Håkan Larssons guide till vinets värld – bli vinkännare på tio veckor, finns i butik nu.

Läs även: TV: Så gör du en perfekt Ginger Ale