Experten tipsar: Fyra spanska viner att testa i sommar

Viva España! Här dricker man gott från norr till söder.
Åh, vad jag älskar Spanien. God mat, bra klimat, fantastiska viner och ett så otroligt versatilt vinland. Här dricker man gott från norr till söder och ända ut på öar som Mallorca och Teneriffa. Vinstilarna varierar från enkla vita friska viner, som med fördel dricks unga, till större och fylligare röda viner som gärna får lagras i flera år. Trots att Spanien tillhör de äldsta vinproducerande länderna i världen så finns det alltid något nytt att upptäcka. Även i regioner där man håller hårt på traditionerna så går utvecklingen framåt, mycket tack vare den nyfikna och experimentella yngre generationen vinmakare. Månadens urval visar på både tradition och nytänkande från detta fantastiska vinland.
Bäst just nu:
Marko Gure Arbasoak, Oxer Bastegieta, 2016.
Ett vin med stor karaktär och massor av finess, från den allra minsta delregionen i Rioja. Passar bäst till lättare kötträtter, eller varför inte till en helgrillad fisk?
Nr 99149, 199 kr.

Tre andra spanska viner att kolla in
Àn, 2015
Ett fylligt och kraftigt vin gjort på druvor som bara växer på Mallorca. Passar perfekt till grillat kött.
Nr 70719, 419 kr.

Viña Soledad, Tête de Cuvée Reserva, 2006
En mogen vit rioja är något som man inte ofta får chansen att dricka till detta pris. Ett ”passa på”-vin!
nr 75639, 159 kr.

El Lance, Suertes del Marques, 2016
Detta vin från Teneriffa visar hur otroligt versatilt Spanien är som vinland. Ett stort vin som med fördel lagras några år.
189 kr.

Daniella Illerbrand är Kings dryckesexpert. Hon är utbildad sommelier och har erfarenhet från krogar som Aquavit i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm. I dag driver hon eget bolag och delar sin tid mellan Paris och Stockholm.