Experterna tipsar: 3 champagne till nyår – från prisvärt till prestige

Årets bästa bubbel – enligt bokaktuella champagneexperterna Richard Juhlin och Björnstierne Antonsson.
Louis Roederer ’Collection 244’
Sensationella nyheter! Louis Roederer lägger ner sin Brut Premier för en ny nummerserie. Med tanke på att Brut Premier alltid framhålls som den främsta av champagnehusens standard-champagner kan det te sig ytterst märkligt att den läggs ner och att man säger sig vilja vända blad och skapa ett nytt kapitel. I min värld är det inte alls så dramatiskt. På grund av klimat-förändringarna som gjort att det framför allt är fräschör som blivit problemet och inte druvmognad har Jean-Baptiste Lecaillon konsekvent arbetat mot mer och mer kritig mineralitet, mer och mer ekologiska källor och en allt lägre dosage. Rondören och djupet har alltid garanterats av de underbara reservviner på ekfat som givetvis fortfarande är kvar och är precis lika viktiga som tidigare.
Det ska bli oerhört intressant att jämföra med Brut Premier och inte minst att börja samla på de olika vinerna i nummerserien för att se hur de skiljer sig åt från varandra. Nu är ju inte 2017 någon höjdare och vinet är dessutom väldigt ungt och nydegorgerat. Ändå tycker jag mig skönja den viktigaste skillnaden mot Brut Premier. Vinet är något mindre choklad-mättat, nötigt och insmickrande, för att i stället ha en ännu större renhet och mineraldriven elegans. Kvar finns förstås Roederers fina blommighet, vita persikor och Granny Smith-aromer med en liten not av rostade hasselnötter. Testa nu, men drick efter 2030. Helst på magnum.
Nr 7602, 559 kr
2014 Bolllinger ’La Grande Année’
Jag tillhör den skara som anser att Bollinger framför allt visar sin storhet i lättare och elegantare årgångar, då den inneboende pinotdrivna maskulina kraft de besitter alltid är tillräcklig. I de stora generösa årgångarna får man kämpa hårt för att hålla tillbaka den mullrande kraften och bibehålla friskhet och sublima detaljer. 2014 är ett skolboksexempel i den lättare kategorin. Många champagner från 2014 är helt enkelt för lätta, vaga och blommiga till sin natur, men det gäller inte på något sätt Bollinger La Grande Année. Här har man vackert navigerat sig fram mellan årgångens grynnor och i stället tagit fasta på dess förtjänster. Champagnen är således skirare och elegantare med en högre andel chardonnay från Chouilly och Oiry än vanligt för att inkludera och omfamna de citrusartade och blommiga sidorna. De intensiva aromerna kommer igen i den fina och medelfylliga smaken med en adderad ton av finaste vanilj och färsk karljohanssvamp i olivolja. På det hela taget är detta en extremt vacker och komplex Bollinger på den finare och elegantare planhalvan. Fascinerande och vacker redan, storslagen som R.D. om tio år eller mer och utan tvekan en av årgångens sällsynta fullträffar.
Nr 7579, 1 899 kr.
Krug ’Grande Cuvée Edition 171’
Krug är för oss något mer än en champagne. Det är ett begrepp som står för konstnärskap,
tradition, hantverk och stunder av maximal njutning. Detta är en cuvée som Julie Cavil komponerat av 195 viner med en bas från 2014 och 45 % reservviner från 11 årgångar dominerade av 2013 ner till en skvätt smörigt avrundad 1998. Andelen reservviner är hög eftersom 2014 är en lätt och försynt årgång som saknade lite koncentration även om vinerna var subtilt blommiga och eleganta. En virvlande ström av finlemmade små bubblor, nervösa aromer och extatisk ekvilibrism strömmar upp ur glaset som en fulländad ballerina. En av de lättare upplagorna, men så subtilt vacker att det förlåter allt. Om tillfälle ges; försumma aldrig chansen att dricka en Krug!
Nr 7494, 2 449 kr.



Köp Juhlin och Antonssons nya bok Allt du skulle vilja veta om champagne och lite till här.