Europas första undervattenrestaurang öppnar i Norge

Lyxmiddag med skaldjurstallrik fem meter under havsytan? Ja, tack!
Den unika restaurangen ”Under” befinner sig utanför kusten av Båly, en fiskeby på Norges sydkust, som ligger drygt fem timmars resväg från Oslo och ungefär på samma höjd som Göteborg. Bakom projektet står designfirman Snøhetta som också har ritat Oslos nationalopera. Restaurangen har byggts i betong och är delvis nedsänkt i havet. Lite som ett periskop, enligt projektets hemsida.


Väggarna består av tjock betong och gästerna kan se ut på marinlivet utanför genom en 11 meter bred plexiglasskiva.Totalt kan restaurangen, som främst serverar fisk- och skaldjur, kunna ta emot upp till 100 gäster åt gången. Förutom ett sittområde framför panoramafönstret finns även en champagnebar uppe på land. När restaurangen inte är öppen för middagsgäster kommer den fungera som ett forskningscenter för marinbiologi.


