King träffar CDLP: ”Jag hade säkert limegröna Mucho Macho-kallingar. Vi såg förjävliga ut helt enkelt”

Underklädesmärket CDLP är ett intimt samarbete mellan filmregissören Christian Larson och entreprenören Andreas Palm. Tillsammans gör de en ny generation kalsonger utan stora loggor och skrikiga färger.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2017-12-18 10:21  |  Lästid: 4 minuter

Vad betyder CDLP?

(Christian) Det är en förkortning av ”Un Cadeau de la Providence”, ett franskt ordspråk som betyder typ ”en försynt gåva”. Det var med i en gammal fransk schlagerlåt av Michel Fugain som spelades när vi körde bil genom USA och livet var toppen. Låten handlar om en romans på Rivieran på 60-talet och vi tyckte det lät väldigt krångligt – men fint.

Hur blev ni vänner?

(Andreas) Vi pluggade på Handels samtidigt kring 2005. På den tiden ville de flesta på Handels bli bankirer och konsulter, men det fanns en liten inkubator för entreprenörer som hette Business Lab, och där fann vi varann.

(Christian) Mitt stora intresse var film så jag hoppade av skolan och flyttade till London och började regissera. Karriären tog fart och jag började resa mycket. Andreas hade startat sitt bolag Ciceron och reste också sjukt mycket. Vi lyckades ofta tajma våra resor och möttes upp lite varstans i världen och blev bästa vänner.

Hur föddes idén till CDLP?

(Andreas) När vi väl sågs på resor så delade vi av budgetskäl nästan alltid hotellrum där vi såg varandra i kalsonger lite för mycket, och slogs av hur fula de var. Christian hade rosa Björn Borg-kallingar, jag hade säkert limegröna Mucho Macho-kallingar. Vi såg förjävliga ut helt enkelt.

(Christian) Frågan väcktes: ”Varför har vi de här grejerna på oss?” Man kan ju inte ha ett rosa resårband som sticker upp från brallan om man i övrigt bryr sig om hur man ser ut.

(Andreas) Vi började diskutera: Har Sean Penn sådana här kallingar? Går han runt med smurfar på kallingarna som man hade när man var liten? Vi kollade på män vi respekterade, som Kevin Spacey eller Jonas Åkerlund, och tänkte att det måste finnas ett värdigt alternativ för män som dem. Vi pratade med flera av dessa och insåg att det inte fanns. Det verkade vara den minst utvecklande kategorin inom herrkläder.

(Christian) Det var också en fråga om kvalitet. I min resepackning blev färre plagg viktiga, men då blev också kvaliteten viktigare. Kalsongerna var alltid den felande länken, och där någonstans föddes idén om den perfekta kalsongen. Efter att ha gjort en del research visade det sig att 80 procent av världens kalsonger görs i en och samma stad i Kina. En liten stad med fyra miljoner invånare. Vi reste dit och förklarade naivt att vi ville göra världens bästa kalsong. De kollade på oss som om vi var två snorungar, men vi lärde oss mycket om hur jättar som Armani, Dolce & Gabana och Gucci tillverkar sina underkläder på licens där borta. Det kändes som att det knappt hänt någonting på kalsongfronten på 20 år, och att det fanns en lucka för oss. En annan sak vi lärde oss var att de flesta kalsonger görs exakt likadant, i billig bomull som varken är bra för miljön eller särskilt lämpligt som underkläder. Till slut hamnade vi i en modern fabrik i Portugal och förstod snabbt att vi hittat rätt. Ett och ett halvt år senare hade vi vår första produkt. Vi har inte uppfunnit hjulet på nytt, men vi gjorde en rad förbättringar av material, sömmar och design. Vi arbetar främst i ett material som heter Lyocel, en sammansättning av fibrer från energiskog, superskönt men också extremt miljövänligt. Det håller färgen, formen och stöter ifrån sig fukt. Praktiskt och snyggt. Och med paketeringen ville vi göra en fin låda som man blev glad av. Man gillar ju att få en fin produkt i en fin låda liksom.

Det låter dyrare att producera.

(Andreas) Ja, men skäligt dyrare med tanke på den fina kvaliteten. Vanligtvis är det svårt för mindre märken att använda till exempel Lyocel. Men vi tog in kapital så att vi kunde göra det på riktigt. Vi kontaktade investerare som vi kände och som hade koll på våra respektive karriärer. De vet att vi slutför saker.

Hur hade ni tid att starta nytt bolag? Båda verkar väldigt upptagna.

(Christian) Först och främst gav vi varandra ett löfte om att nu gör vi det här, och dedikerar den tid det krävs. Vi har också samma syn på att jobba, en sorts grundinställning att man lever med sina projekt tills de flyger.

Har ni något som helst privatliv?

(Andreas) Jobb och privatliv har alltid flutit ihop för oss båda. Det kommer aldrig en dag där man tänker: ”Jaha, vad ska jag göra i dag då?”. Det finns alltid något att göra och alltid mer än vad man hinner. Skulle vi sälja bolaget någon gång är det ingen av oss som skulle pensionera sig och flytta till Gran Canaria. Det här är en del av livet och så är det.

Hur kompletterar ni varandra?

(Andreas) Vi har väldigt olika kompetenser, så det är självklart för oss hur arbetsfördelningen sker. Det är skönt. 

(Christian) Det bästa är när man får fokusera på det man är bäst på. Och när man ibland inte orkar hela vägen fram på egen hand, då vet man att den andra finns där och pushar sista vägen. 

Vilka är era största milstolpar hittills?

(Christian) Maxfield, Esquire och Mr Porter. Att Maxfield i Los Angeles, creddbutikens morsa, tog in oss är enormt stort för oss, en butik vi bara drömde om att få jobba med. Att Esquire utsåg oss till den bästa kalsongen just nu är ett otroligt erkännande för oss att vi lyckats med vår produkt. Och att vi snart lanserar på Mr Porter visar att vi är ett internationellt märke att räkna med. Det är vi stolta över.

(Andreas) I början tänkte vi att det måste vara fler män som är ute efter samma sak, en diskret kalsong med hög kvalitet utan skrikiga loggor. När vi märkte att den mannen fanns där ute och älskade vår produkt kändes det väldigt stort. Vår vision hade bärkraft och det känns som att vi hittills bara skrapat på ytan.

Vad skulle ni ge för tips till den som vill starta eget?

(Christian) För det första krävs såklart en stark idé. Förhasta inte det du ska satsa på se till att den funkar i vått och torrt. För det andra krävs en bra partner så att ni kan pusha varandra. Jag hade aldrig gjort det här själv utan Andreas.

(Andreas) Välj en partner som är bättre än du, som kan saker du inte kan. Det också bra om man har samma syn på arbete – för vissa är arbete 35 timmar och en aw. För oss är det lite mer än så, och det känns viktigt att vara överens om det, att ha en tydlig transparent dialog om jobb. Sedan är det viktigt att det är kul. Och med kul menade i alla fall vi att vi skulle upptäcka en ny bransch, träffa nya människor, och få resa till spännande platser. Man kan välja att tillverka dörrlister naturligtvis, men det underlättar nog om man har en passion för- och kan relatera till produkten.

Personerna: Christian Larson och Andreas Palm. 

Ålder: 32 år och 39 år. 

Träffades: På universitetet.

Företaget: Un Cadeau de la Providence (CDLP). 

Gör: Lyxiga kalsonger. 

Grundat: 2016.  

Dela på Facebook
Tweeta