Dykarklockan Longines Legend Diver – havets bäst bevarade hemlighet

En djupdykning i historien bakom en av Longines mest förbisedda modeller – och en av Kings klockredaktör Andreas Weinås personliga favoriter.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2025-03-07 16:21  |  Lästid: 2 minuter

När man pratar om varumärket Longines i dag går tankarna inte sällan till deras ikoniska pilotklockor från 1930-talet, innovativa kronografer eller klassiska kostymklockor från 1900-talets mitt. Det är därför lätt att glömma företagets historia inom dykning och vattentäta ur. I dag ska vi fokusera på en av dessa modeller. 

Konkurrensen i segmentet professionella dykarklockor var under 1950- och 60-talet stenhård och resulterade i modeller som än i dag är grundpelare i företagens kollektioner. Den moderna dykarklockan består, oavsett tillverkare, av ett par grundläggande element: Den har en självlysande lysmassa på urtavlans index och visare som gör att dykaren kan avläsa tiden i mörkret. Den har en vattentät boettkonstruktion som klarar tryck ner till närmare 100 meters djup (i dag är det 300 meter som ISO-standard för en dykarklocka). Och, kanske viktigast av allt, den har en roterande krans med minutanvisning som dykaren ställer mot minutvisaren vid dykets påbörjan för att säkerställa hur länge dyket pågått och för att säkert kunna återvända till ytan.

Klockredaktörens favorit: dykarklockan Legend Diver. Pris: 43 800 kr.

Många klassiska dykarklockor – likt Rolex Submariner, Blancpain Fifty Fathoms eller Omega Seamaster 300 – hade sin vridring på utsidan av klockans boett och urtavla. Longines, som 1959 lanserade modellen Super–Compressor referens 7042 tillsammans med boettkonstruktörerna på Piquerez SA, lät i stället placera vridringen på insidan av glaset längs urtavlans yttre kant. Med hjälp av en andra krona kunde bäraren enkelt rotera skivan för att ställa den mot minutvisaren på tavlan. En av de stora fördelarna med den här tekniken var att man undvek risken för att vridringen roteras oavsiktligt under vattnet och således ger dykaren felaktig information om hur lång tid som fortlöpt. Klockans boett mätte 42 mm, vilket var stort för tiden, och hade en vattentäthet på 120 meter. Modellen Super-Compressor var inte den första dykarklockan från Lon-gines, men dess design och historik ligger till grund för en av mina personliga favoriter ur företagets nuvarande kollektion – Longines Legend Diver. Modellen erbjuds i dag i ett flertal utföranden i storlekarna 42 mm, 39 mm och 36 mm. För puritanerna är det förmodligen den förstnämnda i originalstorleken som lockar mest. För egen del föredrar jag versionen på 39 mm utan datumfönster med en elegant bead of rice-stållänk och ljusgrå eller blå urtavla. Inuti boetten tickar den automatiska kalibern L888, och med en vattentäthet på 300 meter klarar den med råge alla vattenaktiviteter du kan tänkas utsätta den för i sommar. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2025-03-09 20:34