Drömjobbet: Pontus Fritihof, krögare

Har du världens bästa jobb? frågade vi Pontus Frithiof som driver väletablerade krogkoncept i Stockholm. Han svarade vidare på hur man får hans jobb – och om man egentligen kan bli rik på det.

Redaktionen  |  Publicerad 2011-11-02 08:32  |  Lästid: 2 minuter
Drömjobbet: Pontus Fritihof, krögare
Pontus in the kock-outfit.

Har du världens bästa jobb?

– Det är en svår fråga, men det är det bästa jag hittills provat.

Vad är det bästa med yrket?

– Stora möjligheter att förverkliga drömmar, och hela tiden enorma utmaningar och spänningen med att bygga en organisation.

Hur har du nått dit du är i dag?

– Hårt arbete, tydliga mål, hög ambition. Allt varvat med turen att träffat många fantastiska människor som jag uppenbarligen lyckats förvalta relationerna med väl.

Hur får jag ditt jobb?

– Börja jobba hos mig, visa hunger och ambition utan dess like, så får vi se om ett par år!

Hur stor del av ditt liv är jobbet?

– Det är en klyscha, men det är en livsstil och mitt arbete liknar inget annat. Jag är ständigt närvarande, även när jag är frånvarande.

Hur stressigt är ditt yrke?

– En av de stora utmaningarna är att arbeta med rätt saker. Varje dag fattar jag enormt många beslut. För att mitt liv skall gå ihop och jag inte skall stressa måste jag säga nej, delegera och prioritera rätt saker.

Vilka egenskaper krävs för att bli bra på ditt jobb?

– Simultanförmågan är viktig, social kompetens, och delegering.

Hur ser en dålig arbetsdag ut?

– För mig måste en dag innebära fler bra händelser än dåliga. Emellanåt är det tvärtom och då är det en dålig dag för mig.

Vilket är ditt stoltaste ögonblick i karriären?

– Det finns många flotta utmärkelser under åren som slår högt, men jag vill nog lyfta fram det vardagliga – att se nöjda gäster och glad personal. Det gör mig stolt om något.

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om ditt yrke?

– Den enskilt vanligaste missuppfattningen är att det är glamouröst att arbeta på restaurang. Inget kan vara mer fel.

Kan man bli rik?

Ja det återstår att se, men pengarna får aldrig vara det viktigaste. Däremot är det självklart att det slit och engagemang man lägger ner måste resultera i ett lyft även ekonomiskt. Jag är ju företagare och entreprenör vid sidan av att jag är kock, så om jag misslyckas på denna punkt anser jag mig misslyckats i min uppgift.

Av: Joakim Skoglund

Dela på Facebook
Tweeta