Premiär: Drinkskolan

Glöm gin-stinkande tonic och hetsiga Bacardi Razz-shots medan taxin väntar – bartender David Dahlgren från Lilla Baren på Riche i Stockholm lär dig att blanda bättre drinkar. Först ut: English Mojito.


Måste man vara tatuerad för att bli bartender?
– Nej, absolut inte *skratt*. Men det är coolt, tatueringar och bartenders är en potent kombination. Även om jag för det mesta döljer mina.
Hur får jag ditt jobb?
– Gå ingen bartenderskola i typ Grekland – för att komma långt krävs ett genuint intresse och mycket slit. Jag började som nisse i tre år och jobbade mig uppåt.
Tjänar man bra?
– I och med att jag jobbar tre kvällar i veckan, så ja. Men det är långa dagar och långa pass.
Hur är det att jobba när alla andra är lediga?
– Alla jag känner kommer som regel till Riche – folk tar med festen hit! Det är viktigt för mig att ha vänner och bekanta här även om jag kanske inte har tid att prata. En kväll utan vare sig vänner eller stammisar är död.
Krökar ni alltid när passet är slut?
– Nej, även om det är skitkul att gå vidare någon gång. Men det blir en annan typ av utgång när man klockan tre ska försöka hinna ikapp människor som varit ute sedan tio…
Vilken är den godaste drinken du har druckit?
– Lökigt nog drack jag den i New York – har glömt namnet, men den innehöll grädde, gin, kakao och jordgubbar. Det var som att dricka en god bakelse! Och ett bevis på att bartenders ofta gillar svårare drinkar.
Vilket är ditt största jobbmässiga ögonblick?
– När Kanye West hälsade på mig här på Riche. Han stod i toakön och flyttade artigt på sig. Jag kissade på mig och sprang vidare. Det var ett stort moment…

English Mojito
– Fem cl Gin
– en halvstor lime
– några gurkbitar (ca 1 cm tjocka)
– ett nyp mynta
– 2 teskedar socker / 3 cl sockerlag
– Tonic Water



