Därför är Elon Musks superapp dömd att misslyckas

Kings tech-krönikör Simon Beyer säger sitt om Musk storslagna framtidsplaner.
I nya biografin om Elon Musk, skriven av Walter Isaacson, berättar författaren om Musks långtgående ambitioner om att skapa den ultimata appen för alla ekonomiska behov. En satsning som första gången nämndes i samband med lanseringen av onlinebanken X.com. Just namnet X har länge varit viktigt för Musk, och han har i och med uppköpet av tjänsten som tidigare hette Twitter återigen börjat smida planer för att bygga en superapp.
Vad är då egentligen en superapp, och skulle det vara möjligt för Musk att skapa en sådan?
Det närmaste vi kommer en superapp i dag är WeChat i Kina. Den kinesiska appen, som används av hela 1,3 miljarder kineser, bygger på en central app med oändligt många mikroappar där olika företag kan skapa tjänster kopplade till WeChat. För människor som bor i Kina är det näst intill omöjligt att komma runt appen, eftersom alla ens bekanta, släktingar och kollegor finns på WeChat.
Den nyligen tillsatta vd:n på X, Linda Yaccarino, bekräftade Musks storslagna ambitioner i ett uttalande: ”X är det framtida tillståndet av obegränsad interaktivitet – centrerad i ljud, video, meddelanden, betalningar/banker – som skapar en global marknadsplats för idéer, varor, tjänster och möjligheter.” Musks ambitioner om att skapa en superapp för västvärlden är både inspirerande och har tydliga inslag av hybris. Den som är orolig över att Musk planer ska förverkligas kan jag lugna med att så antagligen inte blir fallet.
Vad är det då som gör att Musk kommer att misslyckas med sina planer? En avgörande parameter är att tåget för superappar redan har gått. WeChat skapades 2011 av företaget Tencent, under en tid när mycket av dagens digitala värld var i sin linda. I dag har utvecklingen gått för långt för att ta en sådan position. I fallet med WeChat är användarna väldigt beroende av appen för att klara sin vardag. Den kinesiska appen har blivit en vital del för alla kineser, under alla vakna timmar. X har långt ifrån samma position och väldigt lite talar för att de ska komma dit.
Västvärlden är ordentligt konkurrensutsatt, särskilt när det kommer till att få ta del av användarnas uppmärksamhet och tid. Det finns redan alltför många väletablerade appar och tjänster att tillgå och dessutom finns många nischade appar för oss i västvärlden. I Kina är konkurrensen reglerad av staten, vilket ger helt andra förutsättningar. Ifall kinesiska staten gillar en tjänst, det vill säga godkänner att den existerar, då är det mesta vunnet redan från start.
Varken USA eller Europa är intresserade av att tillåta en så pass stark appaktör som Musk drömmer om. Framför allt EU, men även USA, gör allt de kan för att lagstifta och reglera mot det oligopol som dagens stora plattformar utgör. WeChat har uppenbarligen haft helt andra förutsättningar.
Varken Elon Musk eller vi som användare kommer att få uppleva någon superapp, såvida vi inte flyttar till Kina såklart. Visst kan det kännas lite trist att våra liv aldrig kommer kunna bli så enkla att de kan skötas från en enda app. Samtidigt skulle en superapp innebära att vi tvingas leva i en totalitär stat som bestämmer vilka tjänster vi ska använda. Digitalisering skapar onekligen nya möjligheter men väldigt få av oss är nog beredda att förverkliga alla möjligheter ifall det innebär att begränsa vår frihet.
Simon Beyer är partner på byrån Ingager, som hjälper några av världens största varumärken med digitala frågor. Han föreläser även om digital omställning och syns ofta som expert i media.