Carolina Neurath: Så får du koll på din ekonomi

Vi mötte upp ekonomijournalisten Carolina Neurath för ett samtal om dödshot, sparknep och varför vi svenskar är ett av Europas mest skuldsatta folk.

När affärs- och livsstilsmagasinet Monocle nyligen listade världens främsta grävande journalister hamnade du på en tredjeplats. Vad gör dig till en bra mullvad?
– Jag är passionerad för jobbet och ganska envis. Får jag nys om något som inte står rätt till så ger jag mig aldrig. Dessutom jobbar jag gärna brett och använder mig av olika kanaler, såsom sociala medier, för att få in tips.
Har du stött på några karriärsmässiga motgångar?
– Det känns som att det tillhör yrket att bli motarbetad. Samtidigt vet jag att många inom finansvärlden tycker att det är bra att jag ifrågasätter och inte bara skriver av kvartalsrapporter och pressmeddelanden från bolagen. Det finns människor som älskar mig och så finns det människor som hatar mig. Man kan inte vara omtyckt av alla.
Hatad till den grad att du blivit hotad?
– Jag fick ett brev till redaktionen för några år sedan där någon hotade med att skära halsen av mig. Jag lämnade brevet till min chef som polisanmälde hotet. Tre månader senare fick vi beskedet att ärendet var nedlagt. Jag minns att jag tyckte att hela grejen var rätt odramatisk och oseriös. Det var verkligen ingenting jag mådde dåligt av. Idag när jag har barn är det möjligt att jag skulle reagera annorlunda.
Vilken är din bästa privatekonomiska investering?
– Min lägenhet på Engelbrektsgatan i Stockholm som jag köpte innan visning sommaren 2012. När jag sålde lägenheten efter en hysterisk budgivning ett år senare hade värdet ökat med 25 procent.
Och din sämsta?
– Mina SEB-aktier som jag köpte på mig när jag trodde att börsen skulle börja gå upp under finanskrisen i början av 2009. Men aktien sjönk och sjönk och var till slut nere på runt tio kronor. Jag trodde egentligen att den skulle vända upp igen men till slut sålde jag allt, på inrådan av en analytiker. Dagen efter vände aktien spikrakt uppåt. Det var fruktansvärt frustrerande. Efter det tar jag inte ekonomiska råd från någon annan utan försöker lita på min egen intuition.

Vilket är Sveriges största problem idag, ur ett samhällsekonomiskt perspektiv?
– Löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Även svenskarnas skuldsättning, i synnerhet i Stockholms innerstad, är oroande. Faktumet att vi är ett av Europas mest skuldsatta folk är en stor varningsignal, även om jag inte är säker på att det nödvändigtvis kommer att resultera i en krasch.
Hur nöjd är du med din egen ekonomi?
– Jag har precis köpt en ny lägenhet, då är man aldrig särskilt rik. Men jag är nog rätt duktig på att förhandla och deala, äger en del aktier som ökar i värde, vi har en lägenhet som är betald till hälften och jag skriver böcker som visat sig vara rätt lönsamma, så jag är nöjd.
Vilket är ditt bästa privatekonomiska tips?
– Ett bra tips när du ska köpa bostad är att förhandla ner räntan till under snitträntan, det vill säga den genomsnittliga ränta som bolånetagare faktiskt betalar, och helt bortse från den missvisande listräntan som bara är en bluff. Kolla in Svenska Dagbladets räntekarta för att se de olika bankernas snittränta. Ett annat bra tips är att använda olika banker för olika typer av bankärenden, vilket låter jobbigare än vad det faktiskt är. Vissa banker marknadsför sig exempelvis med en hög sparränta, och då kan det vara en god idé att flytta sitt sparande dit. Plocka russinen ur kakan och bortse från bankernas egna råd att samla allt på ett ställe.
Om man vill lära sig mer om ekonomi på ett lättförståeligt sätt, vilka är dina bästa tips?
– Jag tycker att min kollega Andreas Cervenka på Svenska Dagbladet skriver om ekonomi på ett roligt sätt. Det sägs att folk har lätt att ta in information genom humor. Men vi är många på Svenska Dagbladet som försöker att skriva om ekonomi på ett enkelt och spännande sätt.