Så lagar du bra mexikanskt!

Färska grönsaker och långkok med tydliga hälsovibbar – King slog hål på myter och vidgade vyerna kring mexikansk mat med Einar Örn Einarsson på Zocalo.

Vilken är den största missuppfattningen om mexikansk mat idag?
– Att mexikansk mat är ohälsosam och enbart finns i en version! Jag har själv bott i Mexiko, det är ett land med 100 miljoner invånare och det mexikanska köket är otroligt varierande. Såklart finns ohälsosamma rätter men det finns också fantastiskt många sätt att laga bra mexikansk mat som är både fräsch och hälsosam. På Zocalo har vi inspirerats mycket av taqueriorna Mission District i San Fransisco. Ett område där det traditionella mexikanska köket möter den kaliforniska matkulturen.

Vad är skillnaden på Taco Bar och Zocalo?
– Vi på Zocalo tycker att det är ganska stor skillnad. Vi har hämtat mycket av vår inspiration från den mexikanska maten i Kalifornien. Det innebär att vi serverar mat lagad från grunden med bra råvaror som både är hälsosam och smakar mycket. Hos oss hittar du mycket burritos, tacos och sallader som alla innehåller massor färska grönsaker. Vi lägger också mycket tid på att tillaga vårt kött för att det ska bli perfekt, till exempel låter vi vår barbacoa långkoka i över fem timmar för att få önskad smak. Taco Bar i sin tur tror jag fokuserar mer på t.ex. nachos och köttfärs.
Har du något bra tips på mexikansk mat som är enkel att göra själv?
– Det är otroligt enkelt att göra bra quesadillas. Du lägger bara lite kött och ost i en tortilla och grillar det i en panna. Servera med creme fraiche att dippa till – det blir perfekt bakismat.
Vad dricker jag till maten?
– På Zocalo serverar vi aguas frescas, som är en mexikansk alkoholfri fruktdrink, den är även enkel att göra hemma. Om man vill dricka alkohol rekommenderar jag ölen Dos Equis eller en Margarita, det är en klassiker. Vi har flera varianter av margaritas, bland annat guava och mango.
