Börsprofilen tipsar: Så investerar du smartare – och misstagen du ska undvika

Att gå från tomma händer till en miljonportfölj på börsen behöver inte vara så svårt – om du följer en god investeringsfilosofi. Bokaktuelle börsprofilen Mohammed Salih ger dig tipsen som gör dig till en bättre investerare – och listar fallgroparna du ska undvika längs vägen.

Illustration och foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-09-11 14:54  |  Lästid: 9 minuter

Råden

Utbilda dig 

I många andra lägen är det självklart att man läser på innan man utför något i praktiken. Detsamma gäller på börsen. Att utbilda dig är förmodligen den enskilt viktigaste faktorn för att du ska få en behaglig investeringsresa. Det finns massor av gratis information på internet, men tänk på att vara källkritisk, inte minst när det gäller sociala medier.

Börja försiktigt

Lär dig gå innan du lär dig springa. Investera några hundralappar för att förstå hur börsen faktiskt fungerar och hur makroekonomiska data påverkar börsen och direkt eller indirekt ändrar framtidsutsikterna för bolaget eller fonden du investerar i. När du känner dig mer bekväm kan du skruva upp investeringstakten. Små pengar, små misstag – stora pengar, stora misstag.

Investera tidigt 

Stressa inte in på börsen utan att ha tillräckligt med kunskap. Men börja så snart du kan, för ju tidigare du börjar, desto mind­re belopp krävs för att du ska bygga upp en ekonomisk förmögenhet. Börjar du tidigt räcker det med några hundralappar i månaden för att få en duglig pension, en kontantinsats till barnen eller det semesterboende du kanske alltid har drömt om. Då hinner du också komma i kapp eventuella misstag du begår i starten av din resa.

Förstå vad du köper

En av de vanligaste anledningarna till att människor inte tjänar pengar på aktier är att de inte anstränger sig nog för att förstå bolagen bakom dem. Att ha läst på om företaget underlättar framför allt när du senare ska utvärdera dina investeringar. Om du inte förstår hur bolaget fungerar kommer du inte att kunna göra en rimlig analys av varför saker och ting har utvecklats som de gjort. Varje investerare behöver djupdyka i företaget före köp. Kan eller vill du inte göra det är fonder ett bättre sätt att sätta dina pengar i arbete. Det du behöver studera är allt från företagets konkurrensfördelar till hur boksluten ser ut, vad nyckel­talen säger och ledningens kommentarer om framtiden. Sist men inte minst är det viktigt att skilja på aktie och bolag, för bolaget kan vara helt fantastiskt men aktien redan högt värderad. Investeringar är alltid en avvägning mellan priset du betalar och värdet du får.

Tänk långsiktigt 

Det klassiska uttrycket säger att du inte ska investera pengar som du inte har råd att förlora, men att gå in med den inställningen tycker vi är fel. Vi säger i stället att man ska tänka långsiktigt och bara investera pengar som inte behövs på minst fem år. Skulle pengarna behövas tidigare än så och börs­läget i världen vara mindre bra är det risk för att du måste sälja kvalitativa innehav till ett lågt pris och dessutom gå miste om uppgångar. Har du en sparhorisont på mindre än fem år tycker vi att du ska välja bland at­traktiva sparkonton och räntefonder.

Sätt upp sparmål 

Vill du köpa den där drömbilen eller kanske gå i pension flera år tidigare än alla andra? Ja, då vet du varför du investerar dina pengar och hur du ska placera dem. Utöver mål som att köpa materiella ting eller skaffa sig finansiell frihet kan man ha som mål att överavkasta börsen över tid. Med ett tydligt mål är det enklare att avsätta pengar och hålla sig till sin strategi. Det är också enklare att motivera sig själv när börsen är illröd och man börjar ifrågasätta den. Har du inte satt upp mål för dina investeringar är risken större för att du
tappar disciplinen och skjuter upp det där månadssparandet.

Sprid riskerna

Det sägs att diversifiering är den enda gratislunchen på börsmarknaden och vi kan inte annat än hålla med. Vi vet att det är ett uttjatat och klyschigt uttryck, men lägg inte alla ägg i samma korg! Vare sig du har en fond- eller en aktieportfölj behöver du sprida riskerna genom att investera i olika branscher och i olika länder. På börsen tar du alltid en marknadsrisk, men genom att investera i ett antal olika bolag kan du minska den så kallade bolagsspecifika risken. Ju fler bolag du investerar i, desto ­mindre kommer snedsteg i form av dåliga investeringar att påverka din totala avkastning. En bra tumregel är att investera i 10–15 olika bolag i fem–sex olika branscher.

Var långsiktig men inte blind

Det är enkelt att lyckas på börsen om man är långsiktig, men se till att skilja på långsiktighet och tjurskallighet. Gör bolaget du investerat i förlust kvartal in och kvartal ut är det ingen mening att sitta kvar. Särskilt inte om det finns bättre investeringsalternativ. Men generellt sett har du alltså tiden på din sida. Som Warren Buffett säger: ”All there is to investing is picking good stocks at good times and staying with them as long as they remain good companies.”

Håll i vinnarna, släpp förlorarna i tid

En vanlig fälla att gå i är att sälja vinnarna och behålla förlorarna. Det är lätt hänt, eftersom förluster svider mer än vinster känns bra. Gör i stället tvärtom. Gör dig av med bolag som under en längre period har uppvisat en svag utveckling och öka innehavet i dina vinnarbolag.

Investera regelbundet

Anledningarna till att det är en bra idé att månadsspara varierar beroende på sparmål och behov. Utifrån ett riskperspektiv är det fördelaktigt eftersom de belopp man sparar­ investeras i marknaden vid olika tillfällen. Till skillnad från en engångsinvestering, som ensam blir utgångspunkt för hur
sparandet kommer att utvecklas, gör månadssparande att man köper fondandelar eller aktier vid olika prisnivåer och därmed sprider sina risker. En annan fördel med attmånadsspara är att man kontinuerligt sätter sina pengar i arbete och därmed ger sitt kapital bästa möjliga förutsättningar för att växa. Något av det sämsta du kan göra är att pausa månadssparandet för att börsen går sämre. Gör i stället tvärtom! Investera så mycket som möjligt när börsen går ner och aktierna är som billigast.

Ha tålamod

Något som blir allt mer ovanligt i dagens samhälle är tålamod. Ta träning som exempel. Många letar efter genvägar för att gå ner i vikt eller bygga muskler och köper prenumerationer som egentligen bara säger det logiska: träna mer och ät bättre så går du ner i vikt. Tyvärr är det också många som går in på börsen med inställningen att snabbt bli rik, att pengarna ska växa till sig på dagar och månader i stället för år. Vi kan inte nog betona vikten av att ha tålamod vid investeringar. Det är över lång tid som man gör de stora vinsterna. Att känna sig säker på sitt investeringscase och att ha tålamod att vänta på avkastningen är vad som utmärker de framgångsrika. Det är så vi har gjort några av våra bästa investeringar – genom att vänta på att aktiemarknaden ska uppskatta den fina utveckling som vi har sett i vår analys.

Fällorna

Förväxla inte investeringar med hasardspel

Mina föräldrar är skeptiska till börsmarknaden och tycker att aktiehandel är som
ha­sardspel. Som investerare anser vi förstås att de har helt fel, men dessvärre gör jakten på snabba pengar att en del lockas till vild spekulation. Finansiella derivat, som nybörjare inte bör röra ens med tång, har blivit vardag och för vissa har aktiemarknaden blivit som ett kasino. Minns därför att även om börsen på lång sikt kan användas till vår fördel så kan vad som helst hända på kort sikt. Precis som risken för beroende av hasardspel ökar när insatsen och risken är hög riskerar man att på börsen hela tiden jaga mer avkastning eller försöka ta tillbaka förluster genom att addera mer risk. I dag finns det stödlinje för människor som har blivit beroende av ha­sardspel men inte lika mycket hjälp och stöd för den som har blivit beroende av investeringar i högrisktillgångar och förlorat livsbesparingar eller kanske till och med belånat portföljen. Ta det därför på största allvar och sök professionell hjälp om du känner igen dig i det här beteendet.

Investera inte på rekommendation

Ett vanligt misstag, framför allt bland nya investerare, är att lita blint på andras rekommendationer. Det kan vara allt från någon man har känt länge till en analytiker på en tidning eller en anonym person på ett internetforum. Oftast leder det till investeringar man inte har någon kunskap om, vilket gör det svårt att fatta vidare beslut om innehavet. Vi förstår att man ibland kan bli lat och kopiera någon annans aktieinvestering, men om det händer dig mer än en gång är det kanske bättre att du köper fonder i stället och därmed låter någon annan förvalta dina pengar.

Ha inte orealistiska förväntningar

Börsen stiger i snitt 8–10 procent per år, och det är bara strax över det du behöver prestera för att klassas som en vass investerare. Men efter de orealistiska uppgångar som kommer någon gång per decennium tappar många verklighetsförankringen och förväntar sig att leverera en avkastning på flera tiotals
procent år ut och år in. Det är något som är väldigt svårt och bara ett fåtal lyckas. Därför tycker vi att det är en sund inställning att sikta på en avkastning som över tid ligger i linje med eller strax över börsens snitt. Var beredd på att resultatet från ett år till ett annat kan vara både bättre och sämre än så, och minns att det är över tid som räknas. Det gör att du tar lagom med risk och undviker att tappa fotfästet efter ett par goda börsår.

Var inte för aktiv

Många försöker tajma trender och det makroekonomiska läget utan att tänka på att börsen är framåtblickande och utöver att räkna in mycket av det som händer i dag också tar hänsyn till vad som kan komma att hända framöver. Att vara så pass aktiv att man alltför ofta köper och säljer för att ombalansera portföljen leder till många affärer och höga courtagekostnader som urholkar avkastningen och samtidigt upphäver ränta på ränta-effekten. Förresten vill vi hävda att det är så gott som omöjligt att tajma börsens toppar och dalar. Själva är vi sådana kunder banker avskyr. Vi köper och behåller, utan att göra en massa extra transaktioner som ger banken intäkter. Kom ihåg att du är en långsiktig investerare i bolag, inte en kortsiktig spekulant i aktier. Levererar bolaget bra kommer aktiekursen förr eller senare att hänga med. Sitt därför på händerna och häng med på resan.

Följ inte flocken

Människor är flockdjur och det är vanligt att vi följer majoriteten utan att kontrollera om den verkligen har rätt. Ett klockrent exempel på det syns på sociala medier som Instagram och Twitter, där likheterna mellan användarnas portföljer är slående och köp- och försäljningshistoriken närapå identisk i många fall. Just flockbeteendet är en orsak till marknadens stora svängningar, som ju orsakas av att många investerare agerar precis likadant. Kom ihåg att man inte blir en vass placerare genom att följa den stora massan, utan att det är din egen strategi som i längden utmärker dig som investerare.

Ta inte onödiga risker

Alla investeringar innebär någon typ av risk, men det finns metoder för att inte ta risker som är onödiga. En typ av onödig risk är att investera alla dina pengar i en enskild het bransch eller aktie. Det lönar sig sällan på sikt. Att skydda dina pengar mot massiva nedgångar är minst lika viktigt som att försöka få en hög avkastning. Ha därför en försiktig approach när du gör analyser, prognoser och värderingar av dina bolag. Du kanske kommer att missa någon framgångsrik investering, men samtidigt undviker du de sämre investeringarna, där både förväntningarna på framtiden och värderingen är hög.

Undvik emotionella beslut

Vi människor styrs till stor del av våra känslor. Men oavsett hur mycket du gillar en fond eller en aktie kan verkligheten vara en annan. Det kräver objektivitet från din sida, därav den vanliga rekommendationen att aldrig gifta sig med sitt innehav och riskera att fatta emotionella investeringsbeslut. Samtidigt kommer priset på dina aktier och således värdet av dina investeringar att röra sig varje dag. Från tid till annan kommer rörelserna att vara ganska kraftiga, vilket är påfrestande för många. Ett bra tips är därför att undvika att logga in på sitt konto under de tider då börsen är öppen. På så sätt ger du dig själv möjlighet att sova på besluten.

Tre snabba: Mohammed Salih

Du får en miljon i handen – hur investerar du?

”Jag investerar i investmentbolag, de stora och stabila som har funnits länge och skapat enormt aktieägarvärde. Sen kompletterar jag med några lönsamma tillväxtbolag och investerar en del på Fundler. Vikten av riskspridning är ut­­tjatad, men det är också den enda gratislunchen på börsen.”

Vilket är det bästa privatekonomiska råd du fått?

”Jag är uppvuxen med att bara köpa det jag har råd med. Jag är väldigt försiktig med belåning och sparar tills jag har råd att köpa det jag vill ha. Mentaliteten ’få först, betala sen’ är förödande för många.” 

Vilken är ditt livs sämsta affär?

”Jag investerade, eller rättade sagt spekulerade, 100 000 surt förvärvade kronor i bolaget The Marketing Group. Efter ett par kvartal fanns det inte många kronor kvar.”

Mohammed Salih är en av Sveriges mest populära börsprofiler som varje vecka inspirerar tusentals människor att investera rätt på börsen via sociala medier, podcasts och föreläsningar. Tillsammans med fd kollegan och fondförvaltaren André Netzén Örn har han skrivit boken Börsen för alla – Vägen till miljonen (­Bokförlaget Polaris) som bland annat går att köpa här. Texten är ett omarbetat utdrag ur boken. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-11 14:54