Boktips: Succéförfattarnas bästa semesterläsning

Semestertider är lästider. Vi bad åtta bokaktuella författare tipsa om sin bästa sommarläsning för lata dagar i den imaginära hängmattan.

Flora Wiström
Aktuell med Här ruvar havet, en roman om svartsjuka, förlåtelse och ärvda sår.

Lästips: Natten av Sara Gordan
I Natten får vi följa en mamma och hennes dotter. Dottern är fjorton år och har stuckit ut i natten, i sin stora jacka med luva. Hon hatar när hennes mamma tjatar på henne att äta en macka, hon hatar att vara hemma, hon hatar allt. På många sätt är hon en vanlig tonåring, men samtidigt inte. Hon har nämligen diabetes. Textjaget, mamman, är rädd om sin dotters liv. Hon undrar: Är det oron som kväver dottern, eller är oron det som kan rädda henne? Detta är romanens ramberättelse. Samtidigt får vi följa deras gemensamma liv genom tillbakablickar i texten.
Natten är en roman om kärlek, skrivande och moderskap. Det är en både smärtsam och vacker berättelse som skildrar en förälders kamp för sitt barn. 2022 tilldelades boken Svenska Dagbladets litteraturpris och Tidningen Vi:s litteraturpris, så jag är inte ensam om att tycka om den. Läs!

Stefan Ahnhem
Aktuell med Bytet, en psykologisk thriller om hur drömmar och fantasier kan vändas emot oss.

Lästips: Steget efter av Henning Mankell
Sjöwall Wahlöö la utan tvekan grunden till det svenska deckarundret, men det var Henning Mankell som tog det till nya höjder och såg till att det, trots att ha räknats ut och dödförklarats i flera decennier, i dag fortfarande lever och skördar nya framgångar världen över. Precis som sina föregångare ville Mankell vara politisk, men jag menar att det var när han väl släppte det kravet på sig själv som han var som bäst. När han i stället lät sin kreativitet, fantasi och berättarförmåga ta över och leda honom genom historien. Det var då han fick läsarna att hålla sig vakna hela nätter bara för att de var tvungna att läsa ytterligare ett kapitel, och sedan ännu ett, och därefter … ja, ni fattar.
Med Steget efter var han på sin absoluta topp. Den publicerades 1997 och jag tror inte att Mankell själv var medveten om hur före sin tid han var. I stora drag går historien ut på att en av Wallanders kollegor hittas död, och allt pekar på självmord. Men i undersökningen kommer det fram att kollegan bar på flera hemligheter. Bland annat att han levde ett dubbelliv som kvinna, och utan att avslöja för mycket kan jag säga att det är bara början. Samtidigt ångar en brevbärare upp och läser andras brev för att komma åt och ta livet av dem på de mest oväntade och bisarra sätt. Här kan man verkligen känna hur Mankell själv tycker att det är vansinnigt spännande, och jag kan lova er att det kommer ni också att göra.

Klas Ekman
Aktuell med Kusinen, en psykologisk thriller om tillit, skuld och bedrägeri.

Lästips: Collected Work av Charles Portis av Charles Portis
”Han skulle kunna vara Cormac McCarthy om han ville, men valde att hellre vara rolig”, skrev någon amerikansk skribent om Charles Portis en gång i tiden. Det kan jag hålla med om, men böckerna är dock betydligt mer än humoristiska. Snarare fyndiga och välformulerade samtidigt som de är spännande. Eftersom dottern är på läger så kommer jag tyvärr ha en massa tid, så jag ska ägna semestern åt att läsa (och i två fall läsa om) Portis samlade verk. True Grit och The Dog of the South läste jag – och älskade – för femton, tjugo år sen.
Charles Portis började som journalist eftersom han trodde att det skulle vara ”roligt, och inte så svårt” och blev en av Tom Wolfes förebilder innan han flyttade till en ”fiskekoja” i Arkansas och började skriva romaner. Jag tror att bakgrunden påverkade stilen. Journalister som blir författare brukar präglas av att tänka på läsarna i första hand och att imponera på kollegor först i sjunde eller åttonde hand. Den här samlingen från Library of America rymmer hans fem romaner, noveller och gamla reportage. Boken är dessutom väldigt fin och extremt portabel. Sidorna är tunna som i en psalmbok, men formatet är perfekt för tygkassar och overshirt-fickor. Dessutom är den trådbunden, vilket bland oss boksamlare motsvarar randsydda skor. Både Conan O’Brien och Bill Hader har Masters of Atlantis som favoritbok, så det bådar ju gott. Och för den som inte litar på min smak så kanske det säger något att Donna Tartt skrev ett hyllande förord till en nyutgåva av True Grit.

Andrev Walden
Aktuell med Jävla karlar, en romandebut om pojkar och män och att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen.

Lästips: Marathon – Det persiska imperiet och kampen om västerlandet av Tom Holland
Jag gillar att läsa om krig och det finns väl bara två skäl. Det ena är kittlingen i det helvetiska, landskapen som förvrids bortom igenkänning av artillerield och soldaterna som rusar ut i mardrömmen och bara försvinner i hundratusental för att aldrig återfinnas ”annat än i form av spridda kroppsdelar som tiden sedan länge ätit ren från den värdighet som ryms i ett namn”, för att citera det bästa jag läst i genren: Peter Englunds Brev från nollpunkten. Den andra är kittlingen i ögonblickets betydelse för historiens riktning. Och här finns det ingenting som kittlar bättre än slaget vid Marathon 490 f Kr.
Med en tankebana lånad av filosofen John Stuart Mill kan man hävda att detta slag, utkämpat på en sluttande äng vid Medelhavet, är den viktigaste händelsen i Sveriges historia. Eftersom det är den viktigaste händelsen i hela västvärldens historia. Hur som helst kommer du aldrig hitta en mer underhållande skildring av upprinnelsen, slaget och fortsättningen – det som i sin helhet brukar kallas perserkrigen och även innehåller klassiker som slaget vid Thermopyle med 300 spartaner mot Xerxes horder – än i Tom Hollands Marathon – Det persiska imperiet och kampen om västerlandet. I sommar läser jag den för tredje eller möjligen fjärde gången.

Anton Berg
Aktuell med Den sista akten, den avslutande delen i trilogin De Ardeton som suddar ut gränsen mellan fakta och fiktion.

Lästips: Levande och döda av Christoffer Carlsson
Detta är den tredje och fristående delen i Christoffer Carlssons ”Hallandssvit” och utspelar sig i den lilla orten Skavböke där vi får följa vännerna Sander och Killian och hur de hanterar sin vänskap och alla händelser som sker efter en mycket speciell natt. En av deras gemensamma vänner mördas. Någon på festen är förmodligen skyldig. Det här är en lugnt och säkert berättad historia som spänner över årtionden och får mig att tänka på en ung Springsteen när han beskriver vänskapen mellan två pojkar som sen växer upp till män. Vad döljer vi för varandra och vad delar vi? Det är ömsint tecknade karaktärer som gör historien ständigt levande och hela tiden skör. Vi får följa lokala polisens arbete med att försöka lösa mordet och hur det arbetet får ett abrupt avbrott genom en mycket oväntad händelse i trakten. Boken har nominerats till Årets bok och det är lätt att förstå.
Som författare avundas jag den lätthet med vilken Christoffer Carlsson flyter mellan en gammaldags prosa från landsbygden till att samtidigt skriva en rapp spänningsroman. Det är som att han gifter ihop det gamla med det nya, den moderna spänningsromanen möter ett gammaldags, nästan muntligt berättande i en del kapitel. Och resultatet är i all sin skenbara enkelhet inget annat än enastående.

Gustaf Skördeman
Aktuell med Vasa – Rebellen, första delen i en dramatisk och underhållande romanserie om familjen Vasa.

Lästips: Häng City av Mikael Yvesand
Även om författaren och jag tillhör olika generationer så finns det mycket att känna igen i Häng City. De på ytan så stillsamma men i det inre så dramatiska åren när man går från barn till ungdom. Jag har en barndom i Norrbotten gemensam med Yvesand, men när sen familjen flyttade från Kalix till den lilla byn i Sörmland så var det tydligt att det inte skiljer så mycket mellan Sveriges alla små hålor. Mest påverkas ens uppväxt av vilka kompisar man råkar få. Allting snurrar runt vännerna. Tillsammans bygger man ett sätt att hantera världen som styr det mesta av tillvaron under de åren. En attityd som sen ligger kvar någonstans djupt inom en i resten av livet.
Häng City är en väldigt rolig och välskriven bok, med en charmigt trulig attityd hos huvudpersonerna. Språket är fyllt av träffsäkra observationer och överraskande, klockrena associationer. Yvesand återger med stor humor den intensiva känsla som är både välsignelse och förbannelse under åren när ens vuxna jag börjar formas. Tiden runt inträdet i tonåren är man både väldigt självupptagen och hyperkänslig för omvärlden på en och samma gång. Det är en tid i livet då ens vänner och hemorten är både trygghet och fängelse samtidigt. En fröjd att få återuppleva dem så här på tryggt avstånd.

Mons Kallentoft
Aktuell med spänningsromanen Amason, den nionde boken i Zackserien, löst baserad på myten om Herkules stordåd.

Lästips: Sympatisören av Viet Thanh Nguyen
Jag har smak för böcker som utspelar sig lite vid sidan av de stora konflikterna i vår tid, eller som ser tillbaka på dem utifrån de viktigaste människorna inblandade. Denis Johnsons mästerverk Tree of Smoke är en sådan bok. Den handlar om en undercover CIA-agent i Vietnam under kriget, som blir vapenhandlare på gränsen mellan Malaysia och Thailand, och har det flödande berättande som kännetecknar Johnson, och som är så magiskt och människonära, även om karaktärerna lever helt andra liv än ens eget. Say Nothing av Patrick Raddan Keefe är en annan sådan bok, även om den är fakta snarare än fiktion. Här får vi tätt inpå följa de stora spelarna i IRA under The troubles, men ännu närmare kommer vi några av dem i utkanten, vars liv helt kom att präglas av de här åren. Det ges djupa insikter i hur stora konflikter leder till omöjliga val och situationer för den enskilda människan, och hur våld obevekligen förstör en människas själ. Hur inte ens kärleken kan rädda den då.
Den bok jag ska läsa nu i sommar är Sympatisören av Viet Thanh Nguyen, ett mästerverk i genren som kom 2016 och belönades med Pulitzerpriset. Boken tar sin början under evakueringen av Saigon på sjuttiotalet, och därifrån spinns en väv som är tät, komisk och gripande. En människa kan tro på en sak och agera tvärtom, och vice versa, men det själsliga priset är alltid högt. Du kan respektera din fiende mer än en bundsförvant av sämre mänsklig kaliber. Boken känns mer aktuell än någonsin, efter USA:s uttåg ur Afghanistan och hur vissa lämnades kvar till de långskäggiga barbarerna bara för att brittiska sällskapshundar skulle få plats på planen ut. Historien har aldrig prövat mig riktigt, riktigt hårt, och jag är glad för det. Kanske vill jag inte veta vilken man jag är i en väldigt trängd, livsfarlig situation? Jag njuter i stället av fiktionen, där jag kan få insikter i det komplexa som är livet. Sympatisören är en sådan bok. Inget är enkelt, allt har många sidor, vi kan vara flera människor på en och samma gång. Läs den. Och världen blir lite rikare, tydligare. Precis som vi ska kräva av fiktionen.

Johanna Frid
Aktuell med Haralds mamma, en bok om vad som händer när man plötsligt är tre i en parrelation.

Lästips: Du av Caroline Kepnes
Såg du Netflix-serien You? Eller missade du den? Det spelar ingen roll. Thrillerserien om bokhandlaren Joe Goldberg som mer eller mindre frivilligt blir seriemördare är lika bra, om inte bättre, i bokform. Caroline Kepnes trilogi är gastkramande, sexig, och en ganska trivsam inblick i psyket hos en kvinnocharmör med stenkoll på litteratur, samtidskultur och hur man elegant gör sig av med oönskvärda personer. Bladvändare i ordets bästa bemärkelse.
För den obligatoriska sommarklassikerläsningen så rekommenderar jag Jane Eyre av Charlotte Brontë från 1847, som också bjuder på spektakulära dödsfall, en viss livsleda och bisarra kärleksaffärer. Dock med ett mer eller mindre lyckligt slut. Har du fortfarande lästid över så kan jag varmt rekommendera Detaljerna av Augustprisvinnaren Ia Genberg. Du kommer inte ångra dig. Trots vissa påståenden på kultursidorna är potentiella Augustprisvinnare inte per definition tråkiga. Om det tar emot kan du trösta dig med att boken är rätt kort.
