Bli bättre i baren!

Våga sätta din bartender på plats! Läs och lär och drick bättre – både hemma och på krogen. King pratade ut med juryn i bartendertävlingen ABSOLUT Invite.


Vilka trender kan vi vänta oss i år?
– Drinkar för kunderna – istället för drinkar bartenders! Trenden har länge varit att du kliver in i en bar och får en avancerad och svårdrucken drink gjord på tio ingredienser. De flesta kunder efterfrågar något enklare och mer uppfriskande, typ en Tom Collins.
Det råder fortfarande lite samma förhållande bland bartenders som bland kockar för 20-30 år sedan. Att kocken bestämde vad kunden skulle äta. Vi vill se mer kundorienterat inom bartendervärlden också!
Så vilka drinkar ska jag beställa i vår?
– Klassiska drinkar, som Tom Collins, Mojitos och lättare versioner av bittra drinkar. Gärna Campari-soda, det viktiga är att INTE maxa sönder dem med massa ingredienser. Man får inte glömma att bartenders som regel dricker MYCKET. De klarar av flera starka korta drinkar med tio sprisorter. Personen som besöker en bar och räknar med att vara ute i flera timmar och umgås bör hellre hålla sig långa, mingelvänliga drinkar.
Mest basic i hemmabaren
– Ett drinkmått – det blir så mycket enklare att sätta rätta proportionerna då.
– En shaker – med vilken du kan göra såväl ”rörda” som ”skakade” drinkar.
– ”Bra is” – som du får genom att frysa din egen istället för att köpa partyis på Ica.

Vad ska hemmabartendern tänka på?
– Se till att ha whiskey, vodka, gin – och rom. Då klarar man sig med en enklare tur till sin närmaste mataffär. Hemmamixaren blir ofta skrämd av att det krävs så vansinnigt mycket – utgå från att det INTE är svårt att blanda drinkar.
Vilken produkt fattas ofta hemma?
– Sherry! Perfekt för att addera syrlighet i drinken. Vi har märkt att det är extra ovanligt i Skandinavien, medan de dricks i parti och minut i hemlandet Spanien.
Vilken trend i drinkvärlden vill ni inte se igen?
– Torr is, alltså flytande kväve som kylning. Den trenden ledde ju till att en tjej i Storbritannien i höstas fick operera bort halva magen – efter att ha druckit två drinkar gjorda på nitrogen och Jägermeister.

King träffade bartendertrion på ABSOLUT Atelier i Stockholm, ABSOLUTS pampiga högborg – belägen på irriterande lågt nummer på Drottninggatan i Stockholm. Vinnare i årets ABSOLUT Invite blev Patrick Seppä från Finland som kammade hem segern med vinnardrinken Hokusai’s Tea.