Osten som alltid vinner

Kings ostskola bjuder denna vecka på Ossau Iraty – den franska hårdosten som hamnar överst på listan om NKs delikatessexperter få välja. En av få ostar som traditionellt äts med sylt.

 |  Publicerad 2013-11-15 13:00  |  Lästid: 2 minuter
Osten som alltid vinner
Osten som alltid vinner
Ossau Iraty och körsbärsmarmelad är en riktig höjdarkombination.

Ossau Iraty är en halvhård fransk fårmjölksost med lätt elasticitet i konsistensen. Ossau Iraty görs på opastöriserad fårmjölk och lagras i minst tre månader. Ju kortare lagringstid desto mjukare och krämigare blir osten. 

– Smaken är till en början mild och lätt syrlig och övergår till lätt kryddiga, nötiga toner med inslag av frukt. Osten har en elegant balans mellan syra, sötma och sälta. 

– Om vi gör en omröstning bland personalen om våra favoritostar så hamnar den här osten alltid i topp, säger Anders Karlsson.

Osten som alltid vinner
Ser Lapo Riserva, en Chianti med kryddig, nyanserad smak, inslag av körsbär, kanel och mörk choklad, 169 kronor på Systembolaget.

Ossau Iraty är en tacksam ost att lägga på ostbrickan just för att smaken är relativt enkel att att till sig och uppskatta. 

Vilka tillbehör passar till?

– Vad vi än tror så äter inte franshenen (fransmän plus fransyskor, reds anm.) sylt och marmelad till sina ostar hur som helst. Men traditionellt här i franska Baskien där osten tillverkas äter man faktiskt sin Ossau Iraty med hemgjord körsbärssylt och det är verkligen något som funkar till ostens fruktighet.

Och vad häller man i glaset?

– Det här är en av de mest vinvänliga ostar jag vet. Röda viner från Bordeaux eller Rhône funkar absolut tycker jag. En bra Chianti med tydliga körsbärstoner funkar också bra. Såklart även med torra friska vita viner. Bra Sauvignon Blanc eller Riesling. Faktum är att det sällan blir fel med denna ost.

 Pris för Ossau Iraty: ca 450-500:-/kg

 

 

Se även ostskolan del 1 om Camembert, del 2 om Tarentais och del 3 om Munster.

Och läs mer om ostexpert Anders Karlsson.

Dela på Facebook
Tweeta