Kings ostskola: Tarentais

Denna vecka tipsar ostexpert Anders Karlsson om en ost som har sitt ursprung i franska alperna. Avnjut den med bubbel eller ett glas rött.


Tarentais – En unik getost med smak av alpernas flora.
– Även om jag inte vet vad getterna förstår och tänker så vet hag att de har en förtrollande utsikt. Deras betesmarker från maj till oktober är sagolika. På andra sidan dalen kan de se det stora berget – Mont Blanc. Jag tror att getterna struntar i det och bara tänker på att äta sitt gräs och buskage utmed alpsluttningarna.
Förutom getternas miljö, vad är speciellt med den här osten?
– Traditionellt gör man den här typen av getost genom att låta ostmassan självdräneras från vasslen i perforerade formar. I tillverkligen av Tarentaise låter man man ostmassan mixas med salt i en stor matberedare och här dräneras mer flytande beståndsdelar av mjölken och osten går att lagra längre. För mig är det ett under att inte fler gör på detta sätt.

– Det här är en getost som kan lagras längre än många andra och kan därför ha lite olika skepnader beroende på hur länge den lagrats men du känner igen den vanligen på den lite knöliga lätt rödaktiga ytan.
Så, vad dricker man till?
– Som ung och färsk är den riktigt bra till mousserande vin. En bra Pouilly-Fumé är klockren till en mellanlagrad variant. Här kan det även funka med ett lättare rött vin exempelvis en Beaujolais.


Läs Kings ostskola del 1, Camembert här!
Läs mer om Anders Karlsson här!