Ostskola del 1: Camembert

Höst- och vintermånaderna är en perfekt ursäkt för att tända ett par ljus och duka upp en ostbricka. Men vilka ostar ska du välja och vad dricker du till? NKs absoluta ostexpert, Anders Karlsson, är Kings nya ostguru. Under fem fredagar ger han sina bästa ost-tips inför annalkande helg. Först ut – Camembert.

 |  Publicerad 2013-10-25 12:00  |  Lästid: 2 minuter
Ostskola del 1: Camembert
Ostskola del 1: Camembert
Ljummen camembert med rosmarin och honung är en fin kombination.

Camembert de Normandie

–En äkta Camembert de Normandie tillverkas på mjölk från kor från Normandie i nordvästra Frankrike. Innan AOC-reglerna trädde i kraft så hann namnet sprida sig. Detta har gjort att Camembert är en av världens mest efterapade och kopierade ostar och det är därför vi kan hitta getcamembert från Jämtland och industri-Camembert från Danmark för att nämna några exempel.

– Det är inte nödvändigtvis dåligt producerade ostar men de kan vara långt från originalet.

Ostskola del 1: Camembert
Till Camembert passar en torr cider bäst tycker Anders Karlsson. Exempelvis denna, Boulard Cidre de Normandie Brut, finns att köpa på systembolaget och kostar 49 kronor.

Vad är så speciellt med Normandie?

– Normandie är känt för sina goda mejeriprodukter. Det milda klimatet med mycket sol men även en hel del regn ger ett bördigt landskap med frodigt, grönt gräs som de Normandiska korna betar. Det är en hantverksprodukt med en gräddig, sötaktig arom som hör till familjen vitmögelostar. När man provar en perfekt mogen Camembert de Normandie är den svårslagen.

Vad passar att dricka till Camembert?

– Jag dricker den gärna med en torr äpplecider, från Normandie då givetvis.

Vad betyder AOC?

AOC är franska och betyder Appellation d´Origine Controlée.
Liksom för viner klassificerar fransmännen sina ostar enligt AOC, vilket innebär att den framställts enligt fasta regler bl.a. avseende geografiskt produktionsområde, produktionssätt, lagringsmetoder, kvalitet och karaktär. Idag omfattar AOC-systemet 42 franska ostar. Därutöver finns ett stort antal icke klassificerade ostar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om Ander Karlsson här. 

 

 

 

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta