Midsommarguiden: Krydda snapsen

Rolf Mårtensson från Södra Skånes Snapssällskap lär dig sommarens sex bästa snapsrecept.

Joel Ågren  |  Publicerad 2013-06-19 13:00  |  Lästid: 2 minuter
Midsommarguiden: Krydda snapsen
Känn lagom press – på fredag väntar alla på att få skåla med dig. Vad har du i glaset?


MIDSOMMARSNAPS

Passar till: Midsommarfesten och säsongens grillpartyn.

Det behöver du: Några tunna citronskivor, två kvistar färsk rosmarin, sex lätt krossade svartpepparkorn, två dl söt sherry, 70 cl vodka.

Gör så här: Lägg alla ingredienserna i en glasburk med lock och låt stå och dra i rumstemperatur i ett dygn.


TRÄDGÅRDSSNAPS

Passar till: Kött och fisk

Det behöver du: 2 msk torkade nyponskal, 1 tsk johan- nesört, 1 tsk röllika, 2 bitar rörsocker, 70 cl vodka.

Gör så här: Blanda ingredienserna i en glasburk och låt stå i en vecka. Sila genom ett kaffefilter, smaka av
och späd eventuellt ut med ytterligare vodka tills smaken känns balanserad. 


JORDGUBBSSNAPS

Passar till: Midsommartårtan eller som välkomstsnaps.

Det behöver du: 7 deciliter mogna svenska jordgub- bar, 70 cl vodka (minst 40 %).

Gör så här: Låt bären och spriten vila i en glasburk i två veckor. Filtrera bort bären och servera svalt.


FLÄDERBLOMSSNAPS

Passar till: Midsommarmaten eller som aperitif som- marsäsongen ut.
Det behöver du: 30 klasar fläderblommor, några tunna citronskivor, 70 cl vodka.

Gör så här: Lägg ingredienserna i en försluten glasburk och låt dra i minst två veckor, lämpligen i ett soligt fönster. Filtrera genom ett kaffefilter och tillsätt socker efter smak. Servera svalt.


LIMESNAPS

Passar till: Sill och kräftor.

Det behöver du: En limefrukt, sirap eller honung, 70 cl vodka.

Gör så här: Riv av det gröna skalet från en limefrukt. Undvik det bittra, vita lagret. Stoppa skalet i en flaska vodka och låt det stå och dra en eftermiddag. Smaka av med några droppar honung eller sirap om du saknar sötma och limesaft om du vill ha mer syra. Sila bort skalet i ett kaffefilter.


MASKROSSNAPS 

Passar till: Midsommarsillen eller en fräsch sommarsallad.

Det behöver du: Maskrosor, flytande honung, 70 cl vodka.

Gör så här: Plocka maskrosor i massor. ta bort det gröna fästet och lägg blommorna i en stor glasburk med lock. Häll på vodka tills bladen är helt täckta av sprit. Låt stå och dra i ett dygn. Filtrera bort blommorna. Späd essensen med vodka tills smaken känns rätt. Tillsätt honung efter smak.


 

 … förresten! Visste du att varje svensk dricker i snitt 9,5 liter alkohol per år? Det motsvarar cirka ett glas vin om dagen.



 

Dela på Facebook
Tweeta