Andreas Weinås: Så blev Vacheron Constantin 222 en tidlös klassiker

Historien om den slimmade 70-talsikonen som aldrig upphör att förundra.

Om man ska välja ett årtionde som betytt mest för armbandsurens design så ligger 1970-talet nära till hands. Argumenten för 1920- och 30-talet, då armbandsuret slog igenom på bred front, är såklart många, men inget årtionde har revolutionerat hur vi ser på en klockas design mer än 1970-talet och klockmodeller som Gerald Gentas mästerverk Royal Oak och Nautilus. Två lyxklockor i det för tiden okonventionella materialet stål, med integrerad länkkonstruktion och lövtunn profil. Varumärkena som stod bakom dessa revolutionerande modeller, Audemars Piguet och Patek Philippe, utgjorde två tredjedelar av den så kallade heliga treenigheten inom schweizisk klockindustri. Den tredje aktören valde en lite annorlunda väg.
Vacheron Constantin, världens äldsta klockföretag med obruten produktion, grundat 1755, valde att satsa på ett oprövat kort i stället för att kontraktera Genta som sina branschkonkurrenter. Valet föll på en ung Jörg Hysek som 1977 gjorde sin tolkning av den nya kategori av klockor som Genta introducerat fem år tidigare.
Modellen, som fick namnet ”222” efter företagets 222:a jubileum, delade många designelement med Royal Oak och Nautilus, som den integrerade designen, den lövtunna profilen och den för tiden väl tilltagna stor-leken. 222 delade även samma baskaliber, 920 från Jaeger-LeCoultre, som även placerats i Royal Oak och Nautilus. Anledningen till detta var den revolutionerande tunna profil som detta automatiska verk möjliggjorde. Respektive märke finisherade sedan baskalibern efter egna specifikationer. Hos Vacheron gick den under namnet 1120.
Mellan åren 1977 och 1984, när modellen 222 officiellt togs ur kollektionen, spekuleras det ha producerats 150 ex i gulguld, färre än 500 ex i stål samt färre än 100 ex i guld/stål. Det gör tillgången på modellen 222 avsevärt lägre än tillgången på såväl Royal Oak 5402 och Nautilus 3700 under samma period.
När Patek och Audemars Piguet senare valde att utöka sina kollektioner under serien Royal Oak och Nautilus gick Vacheron en annan väg och vidareutvecklade 222 till det vi i dag känner som modellserien Overseas. En modell som inte är designad av Hysek men bygger på samma designspråk.
Priserna på äldre 222 har tidigare varit förvånansvärt låga i jämförelse med sina branschkollegor, men när Vacheron år 2022 nylanserade modellen i gulguld under serien Historiques blev det årets största klocksnackis med en efterfrågan som vida översteg tillgången, vilket även trissade upp vintagepriserna. Tidigare i år lanserades modellen i stål för första gången sedan 1984. Tillgången lär tyvärr vara högst begränsad, och efterfrågan är knappast lägre, men klockan är en ikon som verkligen förtjänar att återupplivas.