Weinås tipsar: Därför är linnekostymen sensommarens bästa köp

King hyllar basplaggen som aldrig går ur tiden. Denna gång: Linnekostymen.

Andreas Weinås | Foto: Getty Images.  |  Publicerad 2023-09-04 22:17  |  Lästid: 3 minuter

Inget signalerar sommarfest som den klassiska linnekostymen. Linne är ett av de material som vi kan spåra längst tillbaka i människans historia. Vi vet med säkerhet att det har använts så tidigt som 5000 f Kr. Materialet uppskattades av såväl faraonerna som romarna tack vare dess svala känsla i varma klimat. Linnetygets unika egenskaper härstammar från linets fibrer, som är förhållandevis långa och tunna men framför allt går att vävas glest. Detta ger en oslagbar andningsförmåga då tyget släpper in luft samtidigt som det släpper ut bärarens kroppsvärme. En annan viktig egenskap är uppsugningsförmågan, som gjort linne till ett mycket populärt material för till exempel sängkläder. Tygerna går i regel att tvätta i höga temperaturer vilket gör dem mindre känsliga för smuts och kontinuerligt användande. 

Redaktören

Andreas Weinås i linnekostym från Sartorial Project by Ströms. Foto: Andreas Johansson.

Linnet har använts flitigt i såväl underkläder som i arbetsplagg  genom historien, men det var under 1800-talet som materialet på allvar introducerades i kostymgarderoben, då brittiska officerare stationerade i tropiska kolonier behövde ett svalkande alternativ till den brittiska ullkostymen. Historiskt föll valet främst på linnetyger i benvitt och beige. Inte sällan valde man ett ofodrat utförande som minimerar antalet lager av material på bärarens rygg. Kolonierna präglades av varma och fuktiga klimat med temperaturer på över 40 grader, vilket passade utmärkt för den ljusa linnekostymen som snabbt blev ett signaturplagg för britterna.

Under 1900-talet spred sig ­linnekostymen till Hollywood och jetset-eliten som snabbt förälskade sig i det avslappnade och eleganta plagget för semestern. En av de egenskaper som gör linnet mindre formellt än till exempel frescoull är linnets benägenhet att skrynkla. Det är samtidigt den egenskap som ger materialet dess unika karaktär och som enkelt går att återställa genom att pressa byxor och kavaj. Tack vare linnets naturligt svala känsla kan man med fördel välja tyngre tyger, som i regel ger ett bättre och snyggare fall. Irländskt linne är framför allt att rekommendera för dess lite hårdare yta som kommer av finisheringen av tyget, vilket skiljer sig något mot italienska väverier som i regel är lättare och mjukare.

Inspiratören

Kung Charles i dubbelknäppt linnekavaj på Galapagosöarna 2009. Foto: Getty Images.

I dag hittar vi linnekostymer från alla de stora varumärkena och i en rad olika färger, som marinblått, olivgrönt, brunt och beige. Tack vare tygets struktur går det enkelt att bryta upp linnekostymen som uddabyxa eller kavaj, vilket gör den betydligt mer mångsidig än många kanske tror. Då linnet inte har någon naturlig stretch väljer man med fördel en något rymligare modell framför en för figurnära passform. 

En av historiens främsta bärare av plagget är kung Charles, som ofta setts i linnekavaj eller kostym från Londonskrädderiet Anderson & Sheppard under sina officiella uppdrag i tropikerna.

Alternativen

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-04 22:20