”Det är en AHA- och WOW-upplevelse i ett!”

Inför kommande helg har Kings ostfantast Anders Karlsson valt en fransk kittost att lägga på brickan. Servera med spiskummin och vin från Alsace.

 |  Publicerad 2013-11-08 14:30  |  Lästid: 2 minuter

Man känner ingen Munster på den rödaktiga ytan.

Munster – kittostens pärla från Alsace

Munster är en fransk kittost som tillverkas av komjölk i regionerna Alsace, Lorraine och Franche-Comté. Namnet kommer från latinets monasterium som betyder kloster. Tekniken att tillverka kittostar härstammar nämligen från klostermunkar och deras dagliga arbete där osttillverkning var en stor del av vardagen på klostren under tidig medeltid. 

 Hur tillverkas osten?

– Ostarna tvättades med saltlake för att ta bort oönskade mögelkulturer. I klostrens källare och speciella mikroklimat där ostarna lagrades utvecklades den röda skorpan som är karakteristisk för den här typen av ostar.

Spiskummin rekommenderas som tillbehör till Munster.

Vad äter man helst till en Munster?

– I Alsace äter man gärna spiskummin som tillbehör till sin Munster. Spiskummin lär främja matsmältningen och det kan vara bra om man ätit för mycket av den här starkt doftande osten.

Vad dricker man till då?

– Jag har tidigare sagt detta, Munster och Gewürztraminer är en AHA- och WOW-upplevelse i ett!

– Det är ofta så att ostar och viner från samma region har en naturlig förklaring till att de funkar ihop. I det här fallet är det så självklart.

Kittost

En hårdost med en karaktäristiskt yta (kitt = elastisk massa för utjämning av håligheter).
Ytan, kittskalet, är orange-röd vilket kommer av att den tvättas med saltlake under lagringstiden. Kittostar passar bra som tillbehör eller ingrediens i mat, t.ex. i sallader.

Andra kittostar: Port-salut, Taleggio, St Albrey, Appenzeller.

Jules Muller Gewurstraminer Réserve, ett torrt, druvigt och blommigt vitt vin. Kostar 99 kronor på Systembolaget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se även ostskolan del 1 om Camembert och del 2 om Tarentais!

Och läs mer om ostexpert Anders Karlsson.

 

 

 

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta