5 viktigaste krognyheterna i Stockholm i februari

Cocktailsatsningar, New York-koncept och Stockholms mest prisvärda avsmakningsmeny. Cafés chefredaktör Joel Ågren listar månadens fem viktigaste krognyheter i Stockholm.

Joel Ågren  |  Publicerad 2025-02-28 20:41  |  Lästid: 4 minuter

Bar Othilia öppnar på Operakällaren

Foto: Press.

Johan Evers, grundade av hyllade cocktailbaren A Bar Called Gemma, är en av Sveriges mest välmeriterade bartenders. Nu har Evers teamat upp med anrika Operakällaren och öppnat Bar Othilia, en efterlängtad förstärkning av dryckesutbudet på Operakällaren, med en särskild anknytning till en av Sveriges vassaste vinkällare, Nobiskällaren. Här kan törstiga gäster dricka några av världens bästa viner och se fram emot gästspel av namnkunniga bartenders.

Foto: Press.

“Med Othilia vill jag skapa en atmosfär där man glömmer tid och rum. Det ska vara en plats där alla känner sig inkluderade och hemma. Det första du ska tänka när du lämnar är: ’När kan jag komma tillbaka?’. Visionen är att skapa något tidlöst – en plats som blir en institution i sig själv. Genom att vårda Operakällarens historia vill jag samtidigt utmana den, öppna upp och tillföra en lekfull och kreativ energi”, skriver Johan Evers i ett pressmeddelande.

Läs mer på operakallaren.se/othilia/

Coco & Carmen förlänger menyn – och sänker priset

Foto: Press.

På 47-åriga Östermalmsinstitutionen Coco & Carmen, som sedan sex år tillbaka drivs av det levnadsglada gänget bakom Punk Royale, serveras en avsmakningsmeny i gränslandet mellan dekadens och fine dining. En lyxig kvarterskrog som beskriver sig som ”lite mindre punk, och lite mer royale”, med utgångspunkt i det arv man sattes att förvalta. Nu förlängs den populära middagssittningen till 17 serveringar – samtidigt som priset sänks till 795 kr.

Foto: Press.

”Vi har haft 10 fantastiska år sedan starten på vår restauranggrupp och nu vill vi ge tillbaka till gästerna genom att motarbeta den trend som fått härja fritt alldeles för länge i restaurangscenen. Vi har aldrig gjort som andra, i vårt DNA ligger att utmana normen, tänja på gränserna och provocera utveckling. Därför har vi på Coco & Carmen förlängt menyn, gjort maten ännu godare och sänkt priset under parollen mer, godare, roligare”, skriver restauranggruppen i ett pressmeddelande.

Stockholms mest prisvärda avsmakningsmeny?

Boka bord på cococarmen.se

Lydmar Hotel lockar med nytt restaurangkoncept

Botiquehotellet Lydmar på Blasieholmen storsatsar på mat och musik. Restaurangen har hottats upp med ny design och ett nytt New York-inspirerat matkoncept, med rätter som Reuben Sandwich, Mac ‘n’ Cheese, Lobster Rockefeller och Chinese Chicken Salad på menyn.

“Vi vill att maten ska upplevas fritt. Det finns inga regler här – inget rätt eller fel sätt att ta del av vår meny. Även om det inte är en renodlad sharingmeny, är tanken att rätterna enkelt ska kunna delas och avnjutas tillsammans. Vi har skapat ett koncept som både känns lekfullt och sofistikerat, precis som Lydmar, samtidigt som vi fokuserar på råvaror, smaker och tekniker av högsta kvalitet.” säger Jakob Levén, kökschef på Lydmar Hotel.

Foto: Press.

Den kreativa duon Cowboy Cowboy, bestående av Stina Grape och Hanna Droh, kommer att kurera musik- och nöjesutbudet på hotellet. Med en bakgrund inom både reklambyråvärlden och musikscenen – och erfarenhet från bland annat Södra Teatern och Yaki-Da, kommer de att ansvara för bokningar av DJs och konserter.

“Vår målsättning är att Lydmar ska vara lika levande som det en gång var. Vi ska tillbaka till det punkiga, det pulserande och lekfulla, men utan att tumma på den lyx och kvalitet som definierar oss idag. Under 2025 ska vi ge Lydmar det lyft som hotellet förtjänar och vi ser fram emot att välkomna både gamla och nya middags- och AW-gäster, musikfantaster och kulturälskare”, säger Samuel Laulajainen, nytillsatt vd på Lydmar Hotel med bakgrund på bland annat Södra Teatern.

Boka bord på lydmar.com

Restaurang Hantverket bygger ut – och öppnar bageri

Foto: Press.

Populära Restaurang Hantverket, med köksmästaren och potatisnestorn Stefan Ekengren i spetsen, öppnar Hantverket på Hörnet – en separat eventlokal och en förlängning av restaurangen, med plats för upp till 150 personer för mingelevents och 80 personer för sittande middag. Även ett café och bageri i lokalen mellan Restaurang Hantverket och Hantverket på Hörnet – som tillsammans bildar nya Kvarteret Hantverket – planeras att öppna senare under året.

Foto: Press.

”Jag har länge funderat på att det vore roligt att öppna ett bageri och café med riktigt bra hantverksbröd. Här ska det finnas tekakor, moffiga smörgåsar och vanliga svennelimpor av sjukt bra kvalitet. Än så länge är det mesta på ritbordet men vi planerar att öppna under våren/sommaren”; säger Stefan Ekengren.

Läs mer på restauranghantverket.se

Kehrs Kaffe öppnar kaffebar på Söder

Foto: Instagram.

Älskvärda kafferosteriet Kersh Kaffe, grundat av Aadel Kersh år 2010, har blivit med kaffebar. Lokalen på 20 kompakta kvadratmeter på Götgatan 29 må vara liten, men utbudet av kaffe är stort och kön utanför är lång, vilket alltid är ett bra tecken. Bakom satsningen står Kersh och Stefan ”Storken” Johansson, som även bjuder på prisvärda mackor och kokt ägg med kaviar för 15 spänn.

Har du krogrelaterade nyhetstips? Mejla chefredaktören på joel.agren@egmont.se

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2025-02-28 20:43