Tre höstiga drinkar med bourbon – experten tipsar

Håll värmen från vinterkylan med en whiskeydrink vid din sida. King låter drinkexperten Daniel Andersson tipsa om tre spännande drinkar med bourbon.

Hösten är här för att stanna och flera av oss börjar leta efter den perfekta whiskeydrinken att sippa på inomhus när kylan tar över. Restaurang Yellow i Stockholm har gjort sig ett namn kopplat till stökiga middagar och vassa drinkar. Nu har deras bartender Daniel ”Monstret” Andersson tagit fram tre uppdaterade höstklassiker med bourbon. Scrolla ner för att se drinkarnas recept och ingredienser.
Vegan virtue sour – en sour för alla
Liten men naggande god är denna veganska Whiskey Sour, och för både dig och planeten, kan den avnjutas med godaste av samvete. Mustiga björnbär, aquafaba och värmen av whiskeyn tar dig in i hösten på det elegantaste viset.

Ingredienser:
40 ml Jim Beam eller annan
30 ml citronsaft
20 ml skogsbärssocker (Koka upp blandbär med lika delar socker och vatten)
30 ml Aquafaba (vätskan från förkokta kikärtor, se länk för recept)
Så gör du:
1. Häll i lika delar socker som vatten (1dl per 100g) tillsammans med blandade skogsbär. Koka upp det tills sockret har löst upp sig. Låt det sedan svalna och ställ sedan i kylen.
2. I en shaker häll i Jim Beam, skogsbärssockerlag, citronsaft och kikärtsspadet och skaka om ordentligt.
3. Dubbelsila blandningen för att bli av med resterande fruktkött.
4. Häll i blandningen i ett martiniglas och garnera med citronzest och blåbär.
Bourbon Collins – drinkarnas afternoon tea
Nu när dagarna nu blir kortare finns det inget bättre än en varm kopp te. Kläm ut det sista av sommaren med denna läskande longdrink, men med värmande toner av fruktigt te. Blanda ihop en Tom Collins i ny tappning, och avnjut under en filt i den friska höstkvällen.

Ingredienser:
40ml Jim Beam
20ml blodgrape
20ml citron
20 ml tesocker (koka upp fruktigt te med lika delar socker)
Toppa upp med soda. (ca 100 ml)
Byggs i glaset
Så gör du:
1. Tesocker: Häll i lika delar te (gärna med fruktsmak) som socker (1dl per 100g) och koka upp det tills sockret har löst upp sig. Låt det sedan svalna vid sidan om.
2. Garnera ett highball eller collinsglas med en skiva grapefrukt och is.
3. Häll i Jim Beam, blodgrapejuice, citronsaft och tesockret över isen, toppa med sodavatten och rör om.
Old Fashioned Cider – not so old fashioned
En smakfull klassiker med eleganta och vuxna smaker. En drink som kittlar den nytänkande kreatören och utmanar den traditionsbundna entusiasten.

Ingredienser
40 ml Jim Beam
10ml cider sockerlag. (Koka upp valfri torr lagrad cider med lika delar socker)
2 skvättar Angostura bitter
Byggs och rörs i glaset
Så gör du:
1. Sockerlag: Häll i lika delar cider som socker (1dl per 100g) och koka upp tills sockret har löst upp sig helt. Låt det svalna vid sidan om.
2. I ett tumblerglas häll i: Jim Beam, en skvätt Angostura bitter och sockerlag över is. Garnera med citron eller apelsinskal, rör om och njut.