25 nätregler du måste kunna

Får man retweeta beröm? Ska man gilla allt på Instagram? Hur avslutar man ett mail? King reder ut vad etiketten egentligen säger när du rör dig socialt på nätet.

1. Flagga med måtta
En vanligt förekommande funktion i gränssnittet på mejlklienter är möjligheten att, om ämnesraden inte befinnes tillräcklig, poängtera innehållets vikt och/eller brådskande natur genom att förse mejlet med en för ändamålet anpassad ikon, varpå det dyker upp i mottagarens inkorg försedd med liten röd vimpel, dubbla utropstecken, en stjärna eller dylikt. En vida utbredd missuppfattning bland mejlförfattare är att det är deras egen uppskattning av meljets värde som motiverar flaggningen, snarare än hur viktigt det rimligtvis kan förmodas vara för adressaten. Bristen på fingertoppskänsla här är ofta slående. Missbruket är så utbrett att funktionen i stort sett gjorts obsolet, och vi kan bara spekulera i hur många fler civila som hade hunnit lämna Kobane och fly över syrianska nordgränsen in i Turkiet om de flaggade mejlen om Islamiska Statens framryckningar inte gått förlorade i likaledes flaggade pressmeddelanden om hårbalsam.
2. Var ödmjuk
Går det an att retweeta komplimanger och beröm från andra? Det beror förstås på hur självgod man är bekväm med att uppfattas, och i hur hög grad man ser mediet som ett marknadsföringsorgan för det personliga varumärket, men den konservative tenderar att betrakta sina medmänniskors uppskattning som mer av en privat angelägenhet.
3. Hälsa och ta farväl
Att uttrycka sig i skrift är både svårt och tidskrävande, och många brinner för annat än språkvård och formuleringskonst. Detta tenderar att ge många mejl en saklig ton på gränsen till det brutala, vilken man inte förväntar sig av människor man inte känner väl, och det är lätt att känna att det som var avsett som en vänlig förfrågan istället framförts som en brysk befallning. Ett enkelt sätt för den stressade mejlskrivaren att undvika att uppfattas som burdus är att åtminstone inleda och avsluta med en kort artighetsfras. Ett hej och ett hejdå, kanske ett tack, möjligen en vänlig hälsning eller varför inte ett god eftermiddag och tack för din tid räcker långt. Schablonmässiga alternativ kan rentav integreras i sidhuvud och sidfot, men se i så fall till att dessa verkligen passar för alla eventualiteter, så att du inte gör dig till åtlöje genom att avsluta dina vredgade utskällningsmejl till bredbandsleverantörens kundtjänst med vänliga hälsningar och en uppspelt emoji.
4. Undvik överdrifter
Var varsam med att beskriva företeelser i din vardag med adjektiv i superlativ utan att ha torrt på fötterna: Att använda ordet snabbaste om Usain Bolt må vara okontroversiellt, men betänkt hur många fina älsklingar, härliga vänner, goda flintastekar och underbara sommarstugor det finns därute innan du utropar just din till den bästa inför en digital allmänhet som förmodligen kommer vara av annan åsikt.
5. Värna ditt alibi
Våra digitala fotspår är lätta att följa och att registrera, ett faktum som varit vida omdebatterat under det senaste decenniet även om folklig konsensus tycks vara en kollektiv axelryckning. Det finns dock små, privata applikationer av samma grundproblem, av intresse även för dig som inte har några betänkligheter kring att låta CIA arkivera din framfart på Blocket. Dessa inträffar när du sjukskrivit dig och tror att din chef förblir omedveten om dina Instagrambilder från Gröna Lund, eller när du vägrar att svara på mejl eller i telefon i hopp om att kunna bortförklara strutsningen i efterhand med lämplig ursäkt bara för att få ditt fingerade alibi krossat av en graverande Facebookvägg där dina faktiska aktiviteter finns kartlagda klockslag för klockslag. Du åtnjuter förmodligen tillräckligt högt förtroendekapital hos din omgivning för dem att ta dig på orden även om de anar sanningen; gör det inte svårare för dem genom att låta sociala medier avslöja dig som lögnare.
6. Tala inte för döva öron
Det finns fickor av mental sundhet på nätet där det är möjligt att föra givande diskussioner trots att samtliga deltagare bibehåller sin ano- eller åtminstone pseudonymitet. Dessa är undantag från regeln. Om du inte vet vem du talar med befrias alla uttalanden från lagen om orsak och verkan, och detta är en av naturen bråkig miljö där det goda samtalet lyser med sin frånvaro. Sök dig annorstädes om du har något viktigt på hjärtat.
7. Läs om, läs rätt
På ett magasin som detta finns en professionell korrekturläsare. Han heter Jörgen och sysslar även med improvisationsteater, och i hans trygga famn landar den skribent som begått syftningsfel, stavat nationalitet med stor bokstav eller använt fel personligt pluralpronomen. Då Jörgen inte har möjlighet att korrekturläsa även resten av världen lämnas denna uppgift upp till var och en, och en extra genomläsning av skrivna mejl är alltid att rekommendera för att eliminera slarvfel. Extra viktigt blir det naturligtvis om du ska framföra någon form av argument, eftersom internets lagar stipulerar att vilket resonemang som helst kan nonchaleras i sin helhet om det innehåller minsta lilla stavfel.
8. Ära den som äras bör
Det finns ingen ordningsmakt som kan förhindra dig från att baxa andras Instagrambilder och posta dem som vore de dina egna, men god ton är att källhänvisa.

9. Tala med bönder på bönders språk och med lärde på latin
Mejlkonversationer med en korrespondent som inte behärskar språket tenderar att följa samma utvecklingskurva som tvättstugans arga lapp: En klumpigt skriven uppmaning läses som en knäpp på näsan, svaret blir mer syrligt än nödvändigt, ömsesidigt dåligt humör uppstår och kort därefter har man idiotförklarat varandra och intagit varsin prominent plats på respektive dödslista. Valet av medium kan lastas för hela katastrofen, som inte hade uppstått om man talats vid per telefon istället. I detta syfte är en mejlsidfot med kontaktuppgifter en stark rekommendation, tillsammans med insikten om att det ofta är bättre att ringa än att mejla.
10. Diskriminera mera
Måste du gilla allt som alla du följer postar på Instagram? Värdet av din åsikt devalveras med överanvändning. Att gilla allt är ungefär som att inte gilla något, men avsevärt mycket mer tidskrävande.
11. Använd naturligt ljus
Även hummersorbet i kolsyreis serverad på The Fat Duck ser lätt ut som en portion korv stroganoff i en dokumentär om missförhållandena inom det svenska skolväsendet om den fotograferas med blixt.
12. Skriv på svenska
Det är svårt att förbättra Sigge Eklunds problemformulering: ”To those of you who write in English: Your international following may not be as large as you think.”
13. Håll taggarna utåt
Hashtaggar är ett utomordentligt verktyg för att göra dina alster sökbara, men det finns gränser där niten antar ett löjets skimmer. #etikett #kingmagazine #hashtags #bästaartikeln #livsvisdomar #bushido #thinkworthyruminations #niklasnattochdag #snyggochframgångsrik
14. Sluta teaterviska
Det faktum att alla vet att du vet att allt du skriver på sociala medier är tillgängligt för alla kommer att leda till spekulationer om varför du väljer att skriva privata meddelanden till utvalda mottagare just där. Lite som att stå på ena sidan av ett fullt rum och ropa intima saker till någon som står på andra sidan. Som om det rentav vore meningen att alla skulle höra. Håll istället det privata privat.
15. Tala med små bokstäver
Vicki Walker, en nyzeeländsk kvinna anställd hos en revisionsbyrå i Auckland, fick sommaren 2009 sparken från sitt jobb med motiveringen att hon envisades med att skriva påstridiga mejl inom företaget där texten var röd, uppumpad till orimlig grad och, värst av allt, skriven med ENBART VERSALER. Hon stämde sedermera företaget för avskedandet och tilldömdes av rätten ett skadestånd på 17 000 NZD, och vi får väl betrakta det hela som ett av många fall där ålderdomligt rättskipande inte lyckats hålla sig à jour med it-samhällets utveckling.
16. Tag det lugnt
Internets minne är mycket gott, även om man numera kan skriva en nådeansökan till Google och åtminstone få komprometterande incidenter strukna ur sökmotorns egen träfflista. Du kan dock agera proaktivt och göra vad som står i din makt för att dylika incidenter inte inträffar alls, och här finns några tumregler att följa: Skriv aldrig i affekt, må så vara att du utsatts för ett personligt påhopp för vilket ditt rosenrasande yang kräver omedelbar upprättelse. Ge ditt genmäle tid, och vanligtvis drar du slutsatsen att tystnaden är bästa svar. Du må även vara en charmerande figur under alkoholens inflytande, men var medveten om att denna goda egenskap sällan framträder med lika skarp relief i dina fylletweets.

17. Var snäll och belevad
Nätet vore en trevligare plats om alla som beter sig tillmötesgående inte vore folk som är intresserade av en annan form av grooming än den du hittar i denna publikation. Du kan bidra till allmänt mervärde genom att odla en inställning av hjälpsamhet och välvilja.
18. Säg det med måtta
Språket är hårdare i digitala sammanhang än AFK, möjligtvis för att man saknar möjlighet att accentuera sin ståndpunkt med gester och minspel. Detta är denna lilla detalj som får den omdömeslöse att vädra sin milda irritation över någon kvasioffentlig person i termer av styckmord. Nätet är dock inte så anonymt som man tror – fråga mången kandiderande sverigedemokrat – och vad som kunnat passera med en axelryckning mellan skål och vägg blir på nätet ett kriminellt dödshot tatuerat i evigheten, för vilket du en vacker dag kan få sota. Censurera dig själv och undvik att skriva vad du aldrig skulle säga högt inför folk.
19. Fråga vist
Många entusiastforum är sprängfyllda av kunskapsrikt humankapital som ivrigt delar med sig av sina lärdomar till den som frågar snällt. Det är dock kutym att, som nybörjare, försäkra sig om att spörsmålets svar inte utgör första sökträffen vare sig på egen sökmotor eller forumets interna dito. Samma sak gäller förfrågningar som person A ställer till person B, medveten om att ingen av dem kan svaret, istället för att bara söka upp den lättillgängliga informationen på egen hand. För att stävja dylikt ofog skapades hemsidan Let Me Google That For You, som för all del inte heller är konvergent med stil och klass, men som åtminstone har en karaktärsdanande funktion.
20. Mejla rätt
Om du skickar ett mejl till fler än en mottagare som inte är sinsemellan bekanta, använd den mycket enkla och behändiga funktionen som gör att mejladresserna döljs och inte delas ut till samtliga. Svara heller aldrig på ett mejl av denna typ utan att noga tillse att svaret inte går ut till samtliga inkluderade, eftersom företagets övriga anställda inte nödvändigtvis sitter på nålar i väntan på att få veta hur mycket du ser fram emot fredagsfikan.
21. Vänta till imorgon
Den genomsnittlige svensken idag tillbringar så mycket tid med sin telefon att evolutionen inom loppet av några generationer kommer ge oss laddare integrerade i lillfingret. Olika genpooler kommer att favorisera olika standarder, vilket kommer att leda till ett nytt klassamhälle. Redan idag har denna vana, kombinerad med normen att samma mobil används både för privata och yrkesmässiga syften, lett till allt diffusare gränser för arbetstid. Kan man skicka yrkesrelaterade meddelanden på kvällstid under en vardag? Ja, men man har ingen rätt att förvänta sig svar förrän morgonen därpå.
22. Köp inte kärlek
Lider ditt självförtroende av fåtaliga följare på Twitter? Du kan köpa följare från företag med hundratusentals spamkonton i sin arsenal, och allt det kostar är din värdighet. Och en del pengar. Och det faktum att dina komplex kommer att bli tydliga för en allmänhet vars medelintelligens är hög nog att ana något lurt i dina vardagsreflektioner röner sådant allmänintresse i Phnom Phen.
23. Gilla läget
Det du gillar i Instagram visar sig hos dina följare, ett faktum som märkligt nog fortfarande tycks vara en hemlighet för många. Beroende på vad du gillar kan detta bjuda dina digitala bekantskaper på insikter i din personlighet som både du och de hade klarat sig bättre utan.
24. Ta det som en man
Att blocka och att avfölja är inte sociala krigshandlingar, och den dagen du befinner dig i den mottagande änden av denna nätets kalla hand gör du gott i att inte ta anstöt – förutsatt att du inte lagt ner ohemula mängder tid på att uppvakta just den avföljande följaren med dagliga små lustigheter, visdomar och komplimanger skräddarsydda för dennes välbefinnande. I så fall kan viss bitterhet vara på sin plats, tillsammans med lite tid för självrannsakan.
25. Läs först, tyck sen
Det är mycket som pockar på ens tid i dessa dagar, och varför läsa själva den digitala artikeln när man kan gå direkt på kommentarerna och få innehållet sammanfattat i form av anonyma åsikter? En nackdel är den obönhörliga och ibland drastiska vridning från kärnämnet som en kommentarstråd gärna får ju längre den blir, för att i slutändan enbart bestå av torgförandet av förutfattade meningar. Bidra inte till detta, och kommentera aldrig vad du inte har läst.
Läs mer: 25 sätt att bli en bättre människa