20 ord och uttryck du måste kunna för att kalla dig klocknörd

Bezel, evighetskalender och månfas? Ibland är det svårt att hänga med i klocksnacket. Kings klockredaktör Andreas Weinås reder ut begreppen.

1 Amplitud
Den totala vridningen av balansen i ett urverk. Det är den kanske främsta indikatorn för ifall det är dags för service. Ett nyservat urverk i optimalt skick bör ligga på ca 270–310 i amplitud för att prestera perfekt.
2 ATM
Anger mått för det atmosfäriska tryck som klockan klarar. Vanligtvis 3 ATM (30 m), 5 ATM (50 m), 10 ATM (100 m) eller 20 ATM (200 m). 3 ATM är för dressade klockor som inte bör komma in kontakt med vatten, 5 ATM klarar lättare stänk, 10 ATM klarar bad och snorkling och 20 ATM är lämpligt för proffsdykning.
3 Bezel
Kallas även vridring eller krans och syftar på den ring som på exempelvis dykarklockor går att rotera för att avläsa hur länge man varit under vattnet. Bezelen kan även ha 24-timmarsvisning eller tachymeterskala för GMT-funktion eller avläsa varvtid på racingbanan.

4 Blånerade visare
Den typ av klarblå visare som är vanlig hos exempelvis tillverkare som Breguet och framför allt A. Lange & Söhne. Effekten uppnås genom att behandla visarna med extremt hög värme och är vanligast mot en silverfärgad urtavla.

5 Breguet-index
Den form av kursiva arabiska siffror som är vanligt förekommande på framför allt dressklockor och som ursprungligen kom från Louis Breguet men nu används av mer eller mindre alla tillverkare i branschen med jämna mellanrum.

6 Côte de Genève
Den randiga finish som är vanligt förekommande på finare urverk från Genèveregionen. Det är ett rent estetiskt men högst tidskrävande arbete som utförs på alla delar av urverket.
7 Evighetskalender
En komplikation som utöver att visa tiden även visar dag, datum, månad och i vissa fall år. Komplikationen tar hänsyn till olika månaders längd samt skottår och behöver inte ställas om någon gång under året förutsatt att klockan inte stannar.
8 Integrerad länk
Den typ av länkinfästning där klockans boett och länk är en del av varandra och inte går att byta mot exempelvis generiska klockband. En av de tydligaste klocktrenderna under 1970-talet.

9 Kronograf
En komplikation som fungerar som tidtagarur och hanteras genom två knappar på klockans boett. Ena knappen startar och stoppar tiden, den andra nollställer sekundvisaren. Anses vara en av de mest prestigefyllda komplikationerna att bemästra.

10 Månfas
En komplikation som ofta återfinns på klassiska dressklockor och som visar i vilket skede månen står. En komplikation som kan låta meningslös men var extremt användbar förr för att hålla koll på tidvattnet på sjön.

11 Nato-band
Ett nylonband som träs över klockans bandstift, under boetten och över nästa bandstift för att sedan förankras i sig själv. Konstruktionen gör att klockan sitter säkrad på handleden även om ett av bandstiften skulle lossna. Bandet bars initialt av flottans dykare då det kunde fästas utanpå dykardräkten.

12 Kvarts(Quartz)-klockor
Kvartsur är en klocka som mäter tiden med hjälp av oscillationer från ett batteri in i en kvartskristall. Tekniken slog på allvar igenom under sent 60-tal och var nära att döda hela den schweiziska klockindustrin. Kvartsur har i regel både lägre gångavvikelse och pris än mekaniska ur.
13 Rotor
Skivan i automatiska urverk som roterar när handleden rörs och på så sätt vrider upp klockans fjäder.
14 Rucka
Ett sätt att korrigera klockans gång-avvikelse utan att nödvändigtvis genomföra en service.
15 Svärdvisare
Den typ av visare som p g a dess avsmalnande, spetsiga form påminner om ett svärd och är en av de vanligaste typerna av visare, som man hittar på klockor från bl a Patek Philippe och Vacheron Constantin.
16 Tapisserie
Det smårutiga mönster som man hittar på urtavlan hos bl a Audemars Piguets ikoniska modell Royal Oak. Tavlornas mönster trycks för hand än i dag av Audemars Piguet och är ett av modellens största karaktärsdrag.

17 Tourbillon
En av de mest avancerade komplikationerna i en klocka som är skapad för att motverka jordens gravitation vilket teoretiskt kan påverka en klockas gång-avvikelse.

18 Vibrograf
Den maskin som urmakaren använder för att läsa av en klockas gångavvikelse och amplitud. Den mäter frekvensen (hur många slag en klocka slår per sekund) och omvandlar det till hur många sekunder +/– en klocka går per dygn.
19 Urverk
Klockans ”motor” som kan vara mekaniskt eller batteridrivet. Ett mekaniskt urverk består av en fjäder som vrids upp och fungerar som kraftkälla. Fjädern kan dras upp för hand genom klockans krona eller genom en rotor i urverket på automatiska klockor som rör sig när bäraren rör på handleden.

20 Winder
En maskin med en eller flera roterande kuddar där man kan placera sina automatiska klockor för att de inte ska stanna när man inte bär dem på handleden. Vissa klockor vrids upp åt olika håll, så var noggrann med att dubbelkolla att winderns program går att använda till just din klocka.
Den här artikeln publicerades ursprungligen i King nr 4, 2017.